تاثیر کود دامی و محلول پاشی اسید هیومیک بر برخی صفات مورفولوژیک و فیزیولوژیک گندم

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: فصلنامه اکو فیزیولوژی گیاهی، دوره: 6، شماره: 17
  • کد COI اختصاصی: JR_JPEC-6-17_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 135
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

امیر دولت آبادی

دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد اسلامی واحد دامغان

جعفر مسعودسینکی

استادیار دانشگاه آزاداسلامی واحد دامغان

حسین عباسپور

استادیار دانشگاه آزاداسلامی واحد دامغان

عبدالغفار عبادی

استادیاردانشگاه آزاد اسلامی واحد جویبار

چکیده

به منظور بررسی اثر کود دامی و محلول پاشی اسید هیومیک بر برخی صفات مورفولوژیک و فیزیولوژیک دو رقم گندم (الوند و سایونز) در منطقه مجن شهرستان شاهرود آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی ۹۲-۱۳۹۱ اجرا شد. کود دامی در دو سطح D۱ (کود دامی ۳۵ تن در هکتار) و D۲ (بدون کود دامی) و محلول پاشی اسید هیومیک نیز در دو سطح H۱ (یک هزارم لیتر) و H۲ (عدم محلول پاشی) استفاده شد. نتایج تجزیه واریانس حاصل از این پژوهش نشان داد که بیشترین وزن تر و خشک اندام هوایی مربوط به تیمار اسید هیومیک به ترتیب با میانگین ۹۶/۰ و ۵۹/۰ گرم در بوته بوده است. همچنین اثر سه جانبه رقم الوند در اسید هیومیک به همراه کود دامی باعث افزایش ارتفاع گیاه به بالاترین مقدار (۱۶/۹۸ سانتی متر) شد. استفاده از اسید هیومیک باعث افزایش غلظت کلروفیل a به بیشترین مقدار (۰۴/۲ میلی گرم در گرم وزن تر گیاه) شد. بالاترین غلظت کلروفیل b در تیمار رقم الوند در اسید هیومیک به میزان (۹۷/۰ میلی گرم در گرم وزن تر گیاه) بود. بالاترین غلظت کلروفیل کل در اسید هیومیک به میزان (۹۱/۲ میلی گرم در گرم وزن تر گیاه) مشاهده شد. رقم الوند در اسید هیومیک و رقم سایونز بدون اسید هیومیک به همراه کود دامی بالاترین غلظت کاروتینوئید (۹۶/۰ میلی گرم در گرم وزن تر گیاه) را داشتند. نتایج این آزمایش نشان داد که استفاده از اسید هیومیک و کود دامی می تواند اثرات مثبتی  بر عملکرد دانه گندم و برخی از صفات زراعی مرتبط با عملکرد دانه داشته باشد. در مجموع می توان گفت که استفاده از اسید هیومیک و کود دامی افزون بر افزایش در عملکرد گندم، می تواند نقش به سزایی را در جهت نیل به اهداف کشاورزی پایدار ایفا کند.

کلیدواژه ها

Organic fertilizer, Manure, Wheat, Cultivar, Spraying

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.