تاثیر شوری آب بر روی برخی شاخص های رشد چهار نوع چمن در منطقه سیستان

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: فصلنامه اکو فیزیولوژی گیاهی، دوره: 7، شماره: 23
  • کد COI اختصاصی: JR_JPEC-7-23_020
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 199
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رامین بابادائی سامانی

عضو هیات علمی / دانشگاه آزاد اسلامی

مهدیه سالاری

دانشجو/ دانشگاه آزاد اسلامی

چکیده

امروزه از چمن ها به طور وسیعی در فضای سبز استفاده می شود از این رو شناخت میزان تحمل آنها به تنش های مختلف محیطی از جمله شوری، از اهمیت زیادی برخوردار است. بدین منظور آزمایشی به صورت فاکتوریل بر پایه طرح کاملا تصادفی در سه تکرار اجرا گردید. فاکتورهای مورد بررسی شامل جنس های مختلف چمن (فستوکا (Festuca rubra)، چمن هلندی (Poa pratensis)، چمن آفریقایی (Cynodon dactylon) و لولیوم (Lolium perenne)) و آب آبیاری حاوی غلظت های مختلف کلرید سدیم (صفر، ۰/۵، ۱، ۱/۵ و ۲ درصد معادل با قابلیت هدایت الکتریکی صفر، ۶.۲۵، ۱۲/۵، ۱۸/۷۵، ۲۵ دسی زیمنس بر متر) بود. نتایج نشان داد، کلیه شاخص های رشد گیاه شامل (وزن تر و خشک ساقه، ارتفاع ساقه، تعداد پنجه، طول و وزن ریشه) با افزایش شوری آب آبیاری کاهش یافته و در شوری ۲ درصد، گیاهان کمترین رشد را داشتند. اثر سطوح شوری تا ۰/۵ درصد ناچیز و در بیشتر موارد اختلاف چندانی با گیاهان شاهد نداشت. ولی از شوری ۱ درصد به بالا، کلیه شاخص ها به شدت تحت تنش شوری قرار گرفته و در مقایسه با غلظت صفر کاهش قابل توجهی داشتند. شاخص های رشد برای دو جنس هلندی و لولیوم در اکثر موارد معنی دار نبوده و تقریبا رشد یکسانی داشتند. مقایسه بین جنس های چمن در سطوح مختلف شوری از لحاظ شاخص های مورد بررسی در این آزمایش نشان داد که چمن آفریقایی نسبت به سه جنس دیگر در تمام سطوح مختلف شوری بیشترین مقدار شاخص های رشد را داشت.

کلیدواژه ها

Irrigation water salinity, Poa pratensis ، Cynodon dactylon ، Lolium perenne, Festuca rubra

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.