تاثیر مراحل فنولوژیک بر کیفیت علوفه چند گونه مرتعی در منطقه جلگه ای ساری

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: فصلنامه اکو فیزیولوژی گیاهی، دوره: 9، شماره: 28
  • کد COI اختصاصی: JR_JPEC-9-28_019
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 134
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدرضا طاطیان

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

رضا تمرتاش

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

حسین آقاجان تبار عالی

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

سیدجابر نبوی

دانش آموخته کارشناسی ارشد مرتعداری دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

چکیده

تعیین کیفیت علوفه از عوامل مهم در مدیریت صحیح مراتع است. گونه های مرتعی در مکان ها و زمان های مختلف، کیفیت علوفه ای متفاوتی دارند . در ارزیابی مراتع و برنامه ریزی برای تهیه مواد مغذی مورد نیاز دام بسته به فصل چرا و محاسبه ظرفیت چرایی، آگاهی از کیفیت علوفه گیاهان غالب منطقه ضروری است. این پژوهش در منطقه جلگه ای ساری انجام شده و کیفیت علوفه ای چهار گونه مرتعی شامل یونجه معمولی ( (Medicago sativa L.، اسپرس (Onobrychis sativa L.)، شبدرسفبد (Trifolium repens L.) و یونجه یکساله حلزونی (Medicago scutellata L.) بررسی شده است. نمونه برداری از گونه ها در سه مرحله رشد رویشی، گلدهی و بذردهی صورت پذیرفت و سپس به منظور تعیین شاخص های کیفیت علوفه که شامل پروتئین خام ((CP، دیواره سلولی منهای همی سلولز(ADF)، ماده خشک گوارش پذیر (DMD) و انرژی متابولیسمی (ME) بودند، مورد تجزیه شیمیایی قرار گرقتند. نتایج نشان داد که تاثیر مرحله رشد فنولوژیکی بر شاخص های ADF و DMD مشخص تر از سایر شاخص ها بود، به نحوی که درصد ADF در گونه های اسپرس و شبدر سفید در مراحل انتهایی رشد نسبت به ابتدایی آن افزایش و میزان DMD نیز در این گونه ها کاهش معنی دار نشان داد. به طور کلی گونه شبدر سفید در شروع دوره رشد و گلدهی غذایی بالاتری نسبت به سایر گونه ها داشت.

کلیدواژه ها

پروتئین خام, فنولوژی, کیفیت علوفه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.