تاثیر گیاه پوششی چاودار وماشک و بقایای آن ها بر علف های هرز مزرعه، عملکرد و اجزای عملکرد گندم

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: فصلنامه اکو فیزیولوژی گیاهی، دوره: 10، شماره: 35
  • کد COI اختصاصی: JR_JPEC-10-35_020
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 129
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه آبدانی

دانشگاه شهید چمران

معصومه فرزانه

دانشگاه شهید چمران

موسی مسکرباشی

دانشگاه شهید چمران

چکیده

به منظور بررسی تاثیر گیاه پوششی و بقایای آن بر علف های هرز مزرعه و عملکرد و اجزای عملکرد گندم آزمایشی به صورت طرح اسپلیت پلات در قالب بلوک های کامل تصادفی با ۳ تکرار طی دو مرحله اجرا شد. در مرحله اول گیاهان پوششی به مدت ۴۵ روز تا اعمال مدیریت بقایا سبز بودند. در مرحله دوم گندم پس از اعمال عامل اصلی در سه سطح شامل برگرداندن گیاه پوششی، کف بر کردن گیاه پوششی و سم پاشی کردن گیاه پوششی کشت گردید. نتایج این آزمایش نشان داد که قبل از اعمال مدیریت بقایا در زمانی که گیاهان پوششی سرپا بودند تیمار چاودار و مخلوط، به طور متوسط تراکم (۶۰ درصد) و وزن خشک (۸۷ درصد) علف های هرز برگ باریک کمتری نسبت به شاهد داشتند. بعد از مدیریت بقایا، بیشترین و کمترین تراکم علف های هرز باریک برگ به ترتیب در تیمار کف بر و کاربرد علف کش وجود داشت. گیاهان پوششی نسبت به شاهد، تراکم و وزن خشک علف های هرز برگ باریک را به طور معنی داری در هر دو مرحله ظهور سنبله (به ترتیب ۵۹ و ۶۲ درصد) و رسیدگی گندم (۶۰ و ۶۸ درصد) کاهش دادند. با توجه به اثرات کاهشی گیاهان پوششی و بقایای آن ها در خاک بر تراکم و وزن خشک علف های هرز باریک برگ خصوصا به صورت مخلوط چاودار+ماشک (به ترتیب کاهش ۷۲ و ۷۵ درصد نسبت به شاهد) می توان از گیاهان پوششی حتی با یک دوره رویشی کوتاه برای کاهش جوانه زنی و یا تاخیر در سبز شدن علف های هرز و در نتیجه کاهش قدرت رقابتی آن ها در مدیریت علف های هرز مزرعه گندم سود جست.

کلیدواژه ها

برگرداندن بقایا, علفکش, کف برکردن, مخلوط چاودار+ماشک

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.