مقایسه روند شاخص های انرژی و میزان تولید گاز گلخانه ای CO۲ در تولید کلزای آبی و دیم در شمال ایران

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: فصلنامه اکو فیزیولوژی گیاهی، دوره: 11، شماره: 36
  • کد COI اختصاصی: JR_JPEC-11-36_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 134
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی متولی

دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

صالح یاسور

دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

چکیده

مصرف انرژی و گرمایش جهانی و به دنبال آن بحث تغییر اقلیم ناشی از فعالیت های بشر یکی از مشکلات و معضلات عمده محیط زیستی است که بسیاری از پژوهشها را متوجه خود ساخته است. پژوهش حاضر به بررسی روند مصرف انرژی و تولید گاز گلخانه ای CO۲ در تولید کلزای (Brassica napus) آبی و دیم در استانهای شمالی کشور پرداخت و شاخص های انرژی خروجی با توجه دادههای جمعآوری شده، برآورد گردید. دادهها از کشاورزان استانهای مازندران و گلستان در سال ۹۵ و به روش نمونه گیری تصادفی جمعآوری گردید. نتایج حاصل از بررسی داده ها نشان داد که انرژی ورودی در کشت دیم در مازندران و گلستان به ترتیب به میزان ۴۹/۲۹ و ۷۷/۲۸ گیگاژول در هکتار و انرژی ورودی در کشت آبی در مازندران و گلستان به ترتیب به میزان ۵۲/۳۳ و ۱۰/۳۴ گیگاژول بر هکتار محاسبه گردید. میزان انرژی خروجی در کشت دیم در مازندران و گلستان به ترتیب به میزان ۳/۹۰ و ۴/۸۸ گیگاژول بر هکتار و انرژی خروجی در کشت آبی در مازندران و گلستان به ترتیب به میزان ۲۷/۸۲ و ۲۵/۸۲ گیگاژول بر هکتار محاسبه گردید. بالاترین و پایینترین نسبت انرژی در تولید کلزا به میزان ۰۷/۳، ۴۱/۲ به ترتیب در کشت دیم و آبی در استان گلستان بدست آمد. همچنین میزان تولید گاز گلخانهای CO۲ در کشت دیم در مازندران و گلستان به ترتیب به میزان ۰۴/۴۱۷۱۵ و ۶۰/۳۹۹۶۸ کیلوگرم در هکتار و میزان تولید گاز گلخانه ای CO۲ در کشت آبی در مازندران و گلستان به ترتیب به میزان ۱۱/۴۶۱۸۰ و ۶۲/۴۵۰۱۱ کیلوگرم بر هکتار محاسبه گردید.

کلیدواژه ها

Energy Analyses, Greenhouse gas, North of Iran, Global Warming

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.