بررسی رقابت پذیری ژنوتیپ های مختلف گندم نان با علف های هرز و برخی تغییرات کمی و کیفی آنها در شرایط دیم و آبیاری تکمیلی

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: فصلنامه اکو فیزیولوژی گیاهی، دوره: 11، شماره: 38
  • کد COI اختصاصی: JR_JPEC-11-38_013
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 125
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

الیاس نیستانی

دانشجوی دکتری زراعت دانشگاه صنعتی شاهرود

حسن مکاریان

دانشکده کشاورزی دانشگاه صنعتی شاهرود

علی اکبر عامری

مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خراسان شمال

مصطفی حیدری

دانشیار گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشگاه صنعتی شاهرود

چکیده

به منظور مطالعه رشد و عملکرد ژنوتیپ های مختلف گندم دیم در حضور علف های هرز و شرایط آبیاری تکمیلی، آزمایشی به صورت اسپلیت پلات در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در چهار تکرار در دو شرایط دیم و آبیاری تکمیلی به صورت مجزا در سال زراعی ۱۳۹۵-۱۳۹۴ در ایستگاه تحقیقات کشاورزی دیم شیروان در استان خراسان شمالی به اجرا درآمد. وجین و عدم وجین علف هرز در کرت های اصلی و ۲۰ ژنوتیپ برتر گندم دیم در کرت های فرعی قرار گرفتند. نتایج تجزیه واریانس مرکب نشان داد، بین ژنوتیپ های مختلف گندم در تمامی صفات مورد مطالعه اختلاف معنی داری وجود داشت. میزان خسارت علف های هرز بر عملکرد دانه ژنوتیپ های مختلف گندم در شرایط آبی بیشتر از شرایط دیم بود. نتایج نشان داد ژنوتیپ های ۱۲ و ۱۷ بترتیب با نام های MOB/NE۹۴۴۰۶ BALANCO و SISABAN-۴ بیشترین عملکرد دانه را در هر دو شرایط آبیاری تکمیلی و دیم در تیمارهای با علف هرز و بدون علف هرز نسبت به سایر ژنوتیپ ها دارا بودند. بیشترین کاهش زیست توده علف های هرز مربوط به ژنوتیپ های ۱۲ و ۱۷ بود. بیشترین خسارت علف های هرز در کاهش عملکرد دانه، به ترتیب با ۳۷ درصد در شرایط آبیاری تکمیلی و ۲۶ درصد در شرایط دیم مربوط به ژنوتیپ ۲۰ SOKOLL//SUNCO/۲*PASTOR بود. کمترین میزان خسارت علف های هرز در ژنوتیپ های ۱۲ و ۱۷ مشاهده گردید که بطور معنی داری از سایر ژنوتیپ ها کمتر بود. براساس نتایج این پژوهش، ژنوتیپ های مختلف گندم قابلیت رقابت متفاوتی با علف های هرز در شرایط دیم و آبی دارند و همچنین، کنترل علف های هرز در شرایط آبی نسبت به دیم اهمیت بیشتری دارد.

کلیدواژه ها

تداخل علف هرز, خشکی, عملکرد, لاین های گندم

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.