بررسی پایداری اکولوژیک معرفی گیاهان جدید به الگوی کشت از دیدگاه امرژی

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه اکو فیزیولوژی گیاهی، دوره: 13، شماره: 44
  • کد COI اختصاصی: JR_JPEC-13-44_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 197
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ثمین فلاحی نژاد

گروه زراعت و اصلاح نباتات، واحد سبزوار، دانشگاه آزاد اسلامی ، سبزوار، ایران

محمد آرمین

هیات علمی

محمد رضا اصغری پور

انرژی و اکولوژی

چکیده

آنالیز امرژی راهکار مناسبی برای ارزیابی پایداری سیستم های تولید محصولات کشاورزی در سطح منطقه ای است. در این مطالعه پایداری سیستم های تولید چهار محصول زراعی عمده یعنی گندم و جو (به عنوان گیاهان قدیمی الگوی کاشت) و چغندرقند و زعفران (به عنوان گیاهان جدید الگوی کاشت) با استفاده از تکنیک امرژی در شهرستان خوشاب استان خراسان رضوی مقایسه شد. کل امرژی حمایت کننده تولید برای سیستم کشت گندم، جو، چغندر قند و زعفران به ترتیب ۱۰۱۶×۳۲/۲، ۱۰۱۶×۹۱/۱، ۱۰۱۶×۹۵/۴، و ۱۰۱۶×۰۴/۲، ام ژول خورشیدی در هکتار بود. بیشترین سهم امرژی از بخش منابع قابل تجدید محیطی در کشت چغندرقند (۱۰/۴ درصد)، از بخش منابع غیر قابل تجدید محیطی در کشت جو (۷۰/۵۵ درصد) و منابع خریداری شده تجدید پذیر (۸۰/۴۰ درصد) و غیر قابل تجدید خریداری شده (۴۸/۳۶ درصد در کشت زعفران به دست آمد. تغییر الگوی کاشت سبب افزایش شاخص های درصد تجدید پذیری امرژی، نسبت بارگذاری زیست محیطی، شاخص پایداری محیط زیست اصلاح شده، نسبت سرمایه گذاری امرژی و کاهش شاخص های نسبت عملکرد امرژی، نسبت بارگذاری زیست محیطی اصلاح شده، شاخص پایداری محیط زیست و شاخص امرژی توسعه پایدار شد. بوم نظام زعفران و چغندرقند بالاترین شاخص پایداری محیط زیست اصلاح شده را داشتند. اگرچه شاخص نسبت بارگذاری زیست محیطی در کشت زعفران بالاتر از سایر سیستم های کشت بود اما شاخص نسبت بارگذاری زیست محیطی اصلاح شده در این محصول بسیار کمتر از ۳ محصول دیگر به دست آمد، بر این اساس می توان کشت زعفران را به عنوان یک گیاه پایدار که حداقل فشار به منابع زیست محیطی را دارد توصیه کرد

کلیدواژه ها

آنالیز امرژی, الگوی کشت, اثرات زیست محیطی, پایداری تولید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.