ارزیابی اثر کاربرد زئولیت طبیعی و سولفات روی بر عملکرد و صفات زراعی گندم (Triticum aestivum) رقم مهدوی

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه اکو فیزیولوژی گیاهی، دوره: 13، شماره: 46
  • کد COI اختصاصی: JR_JPEC-13-46_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 143
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

امید نافعی

گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، واحد شهر قدس، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

حمید مظفری

گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، واحد شهر قدس، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

فائزه رجب زاده

گروه زراعت. دانشکده کشاورزی. دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرقدس. تهران. ایران

چکیده

به منظور ارزیابی اثر کاربرد زئولیت طبیعی و سولفات روی بر عملکرد گندم، آزمایشی به صورت کرت یک بار خرد شده در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی در چهار تکرار به صورت مزرعه ای در روستای جلیل آباد پیشوا در منطقه ورامین در سال زراعی ۹۹- ۱۳۹۸ اجرا شد. فاکتور اصلی شامل تیمار زئولیت طبیعی (کلینوپتیلولیت) در سه سطح صفر، ۱۰ و ۲۰ تن در هکتار و فاکتور فرعی شامل تیمار سولفات روی (۳۶ درصد روی) در سه سطح صفر، ۳۰ و ۶۰ کیلوگرم در هکتار بود. نتایج نشان داد تاثیر عامل زئولیت طبیعی و سولفات روی به تنهایی و اثر برهمکنش آن ها در سطح یک درصد بر اکثر صفات مورد بررسی معنی دار بود. در مقایسه میانگین اثر برهمکنش زئولیت طبیعی و سولفات روی، بیشترین ارتفاع بوته، طول سنبله، طول پدانکل، طول برگ پرچم، تعداد دانه در سنبله، تعداد سنبله بارور در مترمربع، عملکرد دانه، عملکرد زیستی و درصد پروتئین در تیمار ۲۰ تن در هکتار زئولیت طبیعی همراه با ۶۰ کیلوگرم در هکتار سولفات روی بدست آمد. بیشترین میزان شاخص برداشت در تیمار ۳۰ کیلوگرم در هکتار سولفات-روی حاصل شد. هیچ یک از تیمارهای مذکور بر میزان وزن هزار دانه تاثیر معنی داری نداشت. استفاده تلفیقی زئولیت طبیعی و سولفات روی باعث افزایش ۶۷.۱ درصدی عملکرد گندم در مقایسه با شاهد گردید.

کلیدواژه ها

سوپر جاذب, شاخص برداشت, عملکرد زیستی, گندم

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.