بررسی نقش منتورینگ روان شناختی، منتورینگ حرفه ای و تعارض نقش در تسهیم دانش

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: مجله رفتار مثبت در سازمان های آموزشی، دوره: 1، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_PBEO-1-1_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 159
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه باقری

کارشناس آموزش ابتدایی، آموزش وپرورش، مهربان، ایران

عیسی برقی

دانشیار گروه آموزشی علوم تربیتی، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، دانشگاه شهید مدنی آذربایجان، تبریز،ایران

زهرا باقری

دانشجوی کارشناسی آموزش ابتدایی (دانشجو معلم)، گروه علوم تربیتی و روانشناسی، دانشگاه فرهنگیان، تبریز، ایران

چکیده

زمینه و هدف: تسهیم دانش در موسسات آموزشی برای فائق آمدن بر چالش های حاصل از جهانی شدن ضرورت دارد. از بین عوامل مختلفی که احتمال دخیل بودن آن ها در این فرآیند وجود دارد، منتورینگ روان شناختی، منتورینگ حرفه ای و تعارض نقش عواملی هستند که پژوهش حاضر قصد دارد نقش آن ها در تسهیم دانش بررسی نماید.روش: ازنظر هدف، یک تحقیق کاربردی و از منظر روش گردآوری داده ها توصیفی- همبستگی تلقی می گردد. جامعه آماری این مطالعه ۱۶۴۸ نفر از کارکنان موسسات آموزشی شهرستان سراب است. با توجه به جدول کرجسی و مورگان، حجم نمونه ۳۱۳ نفر تعیین و با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای انتخاب شد. داده ها با استفاده از پرسشنامه تسهیم دانش دیکسون، مقیاس استاندارد منتورینگ نوئه و مقیاس استاندارد تعارض نقش ریزو، هاوس و لیرتزمن گردآوری شد. بعد از حذف داده های پرت، تعداد نمونه به ۲۴۸ نفر رسید. تجزیه وتحلیل داده ها با بهره گرفتن از آزمون همبستگی پیرسون و مدل سازی معادلات ساختاری انجام گرفت.یافته ها: یافته ها گویای برازش مدل مفهومی است. به علت پایین بودن قدر مطلق T_Value از مقدار مطلوب (۹۶/۱)، ضریب تاثیر تعارض نقش بر تسهیم دانش معنادار نبوده و فرضیه اول، رد گردید. تایید فرضیه دوم و سوم پژوهش مبنی بر تاثیر مستقیم و مثبت منتورینگ روان شناختی و منتورینگ حرفه ای بر تسهیم دانش در سطح اطمینان ۹۵ درصد، از دیگر یافته های این پژوهش است. نتیجه گیری: منتورینگ روان شناختی و منتورینگ حرفه ای می تواند موجب ارتقای تسهیم دانش کارکنان آموزشی و غیر آموزشی شهرستان سراب شود؛ علاوه بر این تعارض نقش نمی تواند راهکار مناسبی برای بهبود تسهیم دانش در موسسات آموزشی این شهرستان تلقی گردد.

کلیدواژه ها

تعارض نقش, منتورینگ روان شناختی, منتورینگ حرفه ای, تسهیم دانش, موسسات آموزشی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.