بررسی ویژگی های فیلم صمغ دانه ریحان غنی شده با عصاره خوشاریزه و اثر نگهدارنده آن بر کیفیت ماهی کپور نقره ای

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش و نوآوری در علوم و صنایع غذایی، دوره: 11، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JRIFST-11-4_005
  • زبان مقاله: انگلیسی
  • تعداد مشاهده: 215
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فرزانه عبدالملکی

گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، واحد قزوین، دانشگاه آزاد اسلامی، قزوین، ایران

شایسته شیر خورشیدی

گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، واحد قزوین، دانشگاه آزاد اسلامی، قزوین، ایران

میلاد دانش نیا

گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، واحد قزوین، دانشگاه آزاد اسلامی، قزوین، ایران

چکیده

این پژوهش با هدف بررسی پتانسیل افزایش ماندگاری فیله های کپور نقره ای با استفاده از فیلم صمغ دانه ریحان غنی شده با غلظت های مختلف (۰، ۰/۵، ۱، ۱/۵، و ۲ درصد/ماده خشک) عصاره خوشاریزه (EPE) در یک دوره نگهداری ۱۶ روزه انجام شد. هریک از ویژگی های فیلم های صمغ دانه ریحان غنی شده توسط EPE روند خاصی را دنبال می کند. نتایج نشان داد با افزایش EPE، ضخامت لایه، طول تا نقطه گسیختگی و فعالیت آنتی اکسیدانی فیلم افزایش یافت. بااین حال، فیلم با بالاترین غلظت EPE کمترین حلالیت (۱۹ درصد) و استحکام کششی (۱۵ مگاپاسکال) را داشت. به طورکلی فیلم حاوی ۲ درصد EPE ویژگی های فیزیکی و شیمیایی قابل قبولی را ارائه داد و برای بسته بندی استفاده شد (فیلم بهینه). فیله های پوشش داده شده توسط فیلم بهینه در روز ۱۶ انبارش مقدار TVB-N کمتری (۳۶ میلی گرم نیتروژن/۱۰۰ گرم گوشت) در مقایسه با فیلم غنی نشده (۶۰ میلی گرم نیتروژن/۱۰۰ گرم گوشت) و همچنین نمونه شاهد (۶۵ میلی گرم نیتروژن/۱۰۰ گرم گوشت) داشتند. نمونه فیله پوشش داده شده توسط فیلم صمغ دانه ریحان غنی شده با غلظت ۲ درصد EPE در مقایسه با نمونه فیلم دانه ریحان بدون عصاره و نمونه شاهد دارای pH و شاخص اسید تیوباربیتوریک، شاخص پراکسید و بار میکروبی کمتری پس از ۱۶ روز نگهداری بود. نتایج به دست آمده، تشویق به استفاده از فیلم مبتنی بر صمغ دانه ریحان حاوی EPE را در سیستم های بسته بندی فعال مواد غذایی نمود که می تواند ماندگاری فیله های کپور نقره ای را افزایش دهد.

کلیدواژه ها

صمغ دانه ریحان, عصاره خوشاریزه, فیلم فعال, فیله کپور نقره ای

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.