مدل پواسون دو متغیره با استفاده از روش چند سطحی و کاربرد آن در تحلیل عوامل موثر بر مرخصی استعلاجی کارکنان یک شرکت فولادسازی

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه تحقیقات نظام سلامت، دوره: 17، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_HSR-17-4_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 187
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهره رفعتی

MSc Student, Department of Biostatistics, School of Medical Sciences, Tarbiat Modares University, Tehran, Iran

محمد غلامی فشارکی

Associate Professor, Department of Biostatistics, School of Medical Sciences, Tarbiat Modares University, Tehran, Iran

چکیده

مقدمه: یکی از مسایل تاثیرگذار بر بهروری اقتصادی، غیبت از کار به دلیل بیماری (مرخصی استعلاجی) می باشد. با توجه به اهمیت این موضوع، پژوهش حاضر به بررسی عوامل موثر بر تعداد روز مرخصی استعلاجی ناشی از بیماری های کار و بیماری های داخلی پرداخت. روش: این مطالعه از نوع مقطعی بود و بر روی کارکنان مرد شاغل در کارخانه فولاد مبارکه اصفهان طی سال های ۹۴-۱۳۹۰ انجام شد. بدین منظور، متغیرهای پاسخ تعداد روز مرخصی استعلاجی ناشی از بیماری های داخلی و کار و متغیرهای کمکی شامل نوبت کاری، وضعیت سیگار کشیدن، تحصیلات، سن، سابقه کار، شاخص توده بدنی (Body mass index یا BMI) و شاخص خطر Framingham (Framingham Risk Score یا FRS) بود. جهت تحلیل داده ها، از مدل پواسون دو متغیره با استفاده از روش چند سطحی استفاده گردید.   یافته ها: تحقیق حاضر بر روی ۱۷۹۸۸ نفر از کارگران با میانگین سن ۷/۵۶ ± ۳۸/۱۳ سال و میانگین سابقه کاری ۵/۵۹ ± ۶/۷۹ سال انجام شد. متغیرهای نوبت کاری (۱/۴۷ = eβ)، مصرف سیگار (۱/۸۲ = eβ)، تحصیلات (۱/۱۱ = eβ)، سن (۱/۰۲ = eβ)، سابقه کاری (۱/۰۵ = eβ)، BMI (۱/۰۲ = eβ) و FRS (۱/۰۸ = eβ) تاثیر معنی داری بر متوسط مرخصی استعلاجی ناشی از بیماری های داخلی داشت، اما از متغیرهای مذکور تنها چهار متغیر مصرف سیگار (۰/۷۴ = eβ)، تحصیلات (۱/۱۹ = eβ)، سابقه کاری (۱/۰۱ = eβ) و FRS (۱/۰۲ = eβ) تاثیر معنی داری را بر متوسط مرخصی استعلاجی ناشی از بیماری های ناشی از کار نشان داد. نتیجه گیری: با توجه به نتایج به دست آمده، می توان با کنترل متغیرهای تاثیرگذار، به ارایه راهکارهای مناسب جهت کاهش تعداد روز مرخصی استعلاجی دست یافت.

کلیدواژه ها

Sick leave, Multivariate analysis, Poisson distribution, Absenteeism, مرخصی استعلاجی, تحلیل چند متغیره, توزیع پواسون, غیبت از کار

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.