بهینه سازی جریان نقدینگی سبد پروژه با درنظر گرفتن شاخص های بازار با استفاده از الگوریتم های ژنتیک و ازدحام ذرات

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: نشریه مهندسی سازه و ساخت، دوره: 9، شماره: 9
  • کد COI اختصاصی: JR_JSEC-9-9_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 227
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رضا رجبی

دانشجوی دکتری، گروه مهندسی و مدیریت ساخت، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

سیامک حاجی یخچالی

استادیار، گروه مهندسی صنایع، پردیس دانشکده های فنی، دانشگاه تهران، تهران، ایران

چکیده

یکی از نگرانی های اصلی سازمان های پروژه محور در پروژه های ساخت، مدیریت چندین پروژه در یک سبد می باشد. مساله اصلی مدیریت سبد در پروژه های ساخت مشخص کردن زمان شروع و فروش پروژه ها با توجه به نیاز مالی برای رسیدن به اهداف استراتژیک می باشد. این مقاله بر آن است تا از دیدگاه سازمانی، جریان نقدینگی سبد پروژه های ساختمانی را با در نظر گرفتن شاخص های بازار و استفاده از الگوریتم های فرا ابتکاری بهینه کند. در این پژوهش مدلی جهت شبیه سازی شرایط سبد پروژه ها ارائه و به کمک دو الگوریتم فرا ابتکاری ژنتیک و ازدحام ذرات بهینه یابی شد. همچنین برای واقعی تر کردن شرایط، تورم های بخش های ساخت و مسکن در دوره های رکود و رونق نیز درنظر گرفته شد. به منظور ارزیابی مدل، سبدی متشکل از پنچ پروژه واقعی درنظر گرفته و چیدمان سبد توسط الگوریتم های ژنتیک و ازدحام ذرات توسط مدل بهینه شد. نتایج به دست آمده، نشان داد که استفاده از این مدل و الگوریتم های بهینه یابی استفاده شده نقش موثری در بهینه کردن چینش پروژه ها و بالانس سبد دارند. علاوه بر آن شرایط سازمان از قبیل آورده نقدی و شرایط بازار مانند تورم ساخت پروژه ها و تورم مسکن در دوره های رکود و رونق نیز درنظر گرفته شد که این امر در حالت های مدیریت سنتی سبد پروژه تقریبا غیرممکن بوده. نتایج الگوریتم های بهینه یابی نشان داد که علی رغم این که هر دو الگوریتم به یک نتیجه واحد به عنوان جواب نهایی رسیدند، اما عملکرد الگوریتم بهینه سازی ازدحام ذرات از الگوریتم ژنتیک از نظر سرعت اجرای برنامه و سرعت رسیدن به نتیجه نهایی بهتر است. نتایج حاصل از الگوریتم به گونه ای است که در مقایسه با حالت سنتی که از نظر خبره استخراج شده است، ۳۳% بهبود را در تابع هدف نشان داد.

کلیدواژه ها

مدیریت سبد, بهینه یابی, متعادل سازی سبد, جریان نقدینگی, شاخص های بازار

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.