تحلیل اقتصادی انتخاب طرح های کنترل سیلاب در زمان ساخت سدهای انحرافی: مطالعه موردی

  • سال انتشار: 1385
  • محل انتشار: فصلنامه تحقیقات منابع آب ایران، دوره: 2، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_IWRR-2-2_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 172
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد کارآموز

استاد /دانشکده عمران، دانشگاه تهران

امیر پورتویسرکانی

کارشناس ارشد /مهندسی سازه های هیدرولیکی، شرکت PIDEC، شیراز

آزاده احمدی

دانشجوی دکتری/ دانشکده عمران، دانشگاه تهران

چکیده

سیلاب ها هرساله خسارات قابل توجهی را به تاسیسات و اراضی واقع در سیلابدشت ها وارد می نمایند. بخش قابل توجهی از این خسارات به کارگاه های ساخت تاسیسات بر روی رودخانه ها، از جمله کارگاه های ساخت سدها و بندهای انحرافی، وارد می گردد. در تدوین برنامه های کنترل سیلاب بایستی روش های سازه ای و غیرسازه ای مورد ملاحظه و توجه قرار گیرد. هرچند که تجربه نشان داده که روش های غیرسازه ای علاوه بر هزینه های کمتر، با اثرپذیری بیشتری نیز توام می باشد. در این مقاله سعی شده تا ضمن بررسی روش های مدیریتی مهار سیلاب، الگوریتمی برای یافتن بهترین راه کار مدیریتی تدوین گردد. در گزینش این روش ها ضمن توجه به محدودیت های اطلاعاتی و جزئیات تحلیلی مدل ها، تحلیل های اقتصادی، برای انتخاب بهترین راه کار مدیریتی مهار سیلاب در نظر گرفته شده اند. مطالعه موردی این مقاله بر روی سد انحرافی شیرگواز در استان سیستان و بلوچستان که در ۴۴ کیلومتری پایین دست سد خاکی پیشین واقع گردیده، انجام شده است. بررسی های انجام شده نشانگر تاثیر قابل توجه روش های مدیریتی مهار سیلاب درکاهش خسارات سیل می باشد که این روش ها می توانند پس از اتمام عملیات کارگاهی نیز مورد استفاده قرار گیرند. همچنین ایجاد سیستم هشدار سیل به همراه مدیریت مناسب در بهره برداری از سد پیشین در کاهش خسارت سیل به سد انحرافی شیرگواز موثر بوده است. در انتهای مقاله یک سیستم هشدار سیل مقدماتی توام با بهره برداری از مخزن با توجه به اطلاعات مشاهده شده در ایستگاه های باران سنجی و هیدرومتری بالادست ارائه شده است.

کلیدواژه ها

کنترل سیلاب, سیستم هشدار سیل, تحلیل اقتصادی, مدیریت سیلاب

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.