تخصیص بهینه بار آلودگی چند هدفه با استفاده از الگوریتم چند جامعه ای مورچه ها

  • سال انتشار: 1389
  • محل انتشار: فصلنامه تحقیقات منابع آب ایران، دوره: 6، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_IWRR-6-2_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 131
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حجت حسین زاده

دانشجوی دکتری/ عمران آب، دانشگاه علم و صنعت ایران

عباس افشار

استاد /دانشکده عمران، دانشگاه علم و صنعت ایران

فرید شریفی

دانشجوی دکتری /عمران آب، دانشگاه علم و صنعت ایران

چکیده

این مقاله قابلیت الگوریتم چند جامعه ای مورچه ها را در حل مسائل بهینه سازی چند هدفه تخصیص بار آلودگی مورد بررسی قرار داده است. در این تحقیق از سه مدل مختلف برای به دست آوردن جواب های غالب۱ استفاده شده است. دو مدل به صورت دو هدفه بوده و مدل سوم بصورت سه هدفه تعریف شده است. در مدل اول حداقل سازی هزینه و مقدار تخطی از میزان اکسیژن محلول مجاز در طول مسیر رودخانه و در مدل دوم حداقل سازی هزینه و مقدار شاخص بی عدالتی۲ به عنوان اهداف طرح تعریف شده اند. در مدل سوم در قالب حداقل سازی هزینه، شاخص بی عدالتی و تخطی از میزان اکسیژن محلول مجاز به عنوان اهداف مربوطه بررسی شده است. خروجی تمامی مدل ها منجر به ایجاد منحنی مصالحه شده است، که بر اساس آنها تصمیم گیرنده قابلیت انتخاب جواب های بهینه مختلف را خواهد داشت. مدل های تعریف شده بر روی رودخانه ویلمیت۳ در ایالات متحده پیاده شده اند. نتایج بدست آمده در قالب منحنی های مصالحه مورد بحث قرار گرفته است. تحقیق حاضر توانایی الگوریتم چند جامعه ای مورچه ها را در مسائل تخصیص بار آلودگی نشان می دهد. با توجه به دلخواه بودن مقادیر گسسته سازی۴ در ابتدای طرح، می توان مقادیری از تصفیه را که عملی بوده و قابلیت اجرایی دارند، در نظر گرفت. این خاصیت الگوریتم کلونی مورچه ها باعث شده است که خروجی مدل ها در راستای فضای اجرایی تحت کنترل باشد.

کلیدواژه ها

کلونی چند جامعه ای مورچه ها, منحنی مصالحه, بهینه سازی چند هدفه, تخصیص بار آلودگی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.