بررسی نسبت آبزیان تجاری و دورریز در ترکیب صید ابزار انتظاری مشتا و برآورد طول در بلوغ دو گونه از گربه ماهیان صید شده (استان هرمزگان)

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه علوم و فنون دریایی، دوره: 21، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JMST-21-2_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 144
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سید یوسف پیغمبری

گروه تولید و بهره برداری آبزیان، دانشکده شیلات و محیط زیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران.

رضا بدلی

گروه تولید و بهره برداری آبزیان، دانشکده شیلات و محیط زیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران

هادی رئیسی

گروه شیلات، دانشکده علوم کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه گنبد کاووس، گنبد کاووس ، ایران.

چکیده

در این مطالعه میزان صید دورریز ابزار مشتا و پارامتر طول در بلوغ (Lm۵۰) دو گونه از آبزیان دورریز، یعنی گربه­ ماهی خالدار (Arius maculatus) و گربه ­ماهی خاکی (Plicofollis dussumieri) برآورد شد. نمونه ­برداری در شهر بندرعباس از آذر سال ۱۳۹۳ به مدت یکسال صورت پذیرفت. جهت محاسبه طول در بلوغ، پس از تعیین بلوغ نمونه ­ها به روش  Biswas(۱۹۹۳) ، با بهره­ گیری از روش حداقل مربعات در Data Analysis Solver موجود در محیط Excel نسخه ۲۰۱۳ و به روش King (۲۰۰۷) عمل شد. ۶۵/۲۳ درصد از وزن و ۷۴/۹۳ درصد از تعداد آبزیان صید شده در چارچوب صید دورریز طبقه ­بندی شده و تنها ۳۴/۷۷درصد از وزن و ۲۵/۰۷درصد از تعداد آن­ها در زمره صید تجاری قرار گرفتند. طبق نتایج به­ دست آمده مقدار طول در بلوغ گربه­ ماهی خالدار ۲۸/۲ سانتی متر برآورد شد که ۵۱/۵۰درصد آن­ها زیر اندازه بلوغ بودند. همچنین مقدار طول در بلوغ برای گربه ­ماهی خاکی ۳۲ سانتی متر برآورد شد که ۶۲/۳ درصد آن­ها زیر اندازه بلوغ بودند. نتایج این مطالعه نشان داد که ابزار مشتا با تنوع بالای آبزیان به دام افتاده و صید برخی از این آبزیان به­ صورت نابالغ؛ تهدیدی برای ذخایر شیلاتی در استان هرمزگان و محدوده آب­های ایرانی خلیج فارس می ­باشد.

کلیدواژه ها

مشتا, طول در بلوغ, صید دورریز, گربه ماهی خالدار, گربه ماهی خاکی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.