مقایسه روشهای ترسیم حریم حفاظتی چاه؛ مطالعه موردی: چاه های شرب شهر همدان

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: فصلنامه تحقیقات منابع آب ایران، دوره: 9، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_IWRR-9-2_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 141
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

بهزاد دلخواهی

کارشناس /حفاظت از آبهای زیرزمینی، شرکت آب منطقه ای استان تهران، تهران، ایران

کمال خدایی

عضو هیئت علمی/ پژوهشکده علوم پایه کاربردی، جهاد دانشگاهی دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران.

فرهاد اسدیان

عضو هیئت علمی/ پژوهشکده علوم پایه کاربردی، جهاد دانشگاهی دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران.

چکیده

حریم حفاظتی چاه، ناحیه سطحی و یا زیر سطحی پیرامون چاه است که در هنگام پمپاژ، آب چاه را تامین نموده و مواد آلاینده از طریق آن وارد سیستم آب زیرزمینی شده و نهایتا به داخل چاه راه پیدا خواهند کرد. در این تحقیق ضمن معرفی روش شعاع ثابت محاسبه ای، روش های تحلیلی KLF  و Wyssling و روش مدل عددی به عنوان متداول ترین روش ها جهت تعیین حریم حفاظتی چاه، به منظور مقایسه روش های مذکور از داده های نه حلقه از چاه های شرب شهر همدان استفاده گردید. نتایج تحقیق نشان می دهد که با افزایش زمان حرکت (افزایش فاصله از چاه)، از دقت و تطابق روش های شعاع ثابت و تحلیلی نسبت به مدل عددی کاسته می شود. حریم ترسیمی توسط روش شعاع ثابت محاسبه ای بخش قابل ملاحظه ای از حریم حفاظتی ترسیم شده توسط مدل عددی در بخش بالادست چاه را در برنمی گیرد. درحالیکه بخش های غیرضروری در پائین دست چاه را که جزء حریم حفاظتی واقعی چاه نمی باشد را شامل می شود. همچنین حریم های ترسیمی توسط روش های تحلیلی KLF و Wyssling علیرغم اینکه در مقایسه با روش شعاع ثابت، مساحت بیشتری از حریم حفاظتی مدل عددی را پوشش می دهند؛ ولی از نظر شکل ظاهری باریک و کشیده بوده و بخش قابل ملاحظه ای از فواصل جانبی حریم حفاظتی عددی را دربرنمی گیرند. بطور کلی مدل عددی دقیق ترین روش جهت ترسیم حریم حفاظتی چاه می باشد ولی در صورت عدم وجود داده، زمان، سرمایه و تخصص کافی استفاده از روشهای ساده تری مانند روش های شعاع ثابت و تحلیلی نیز از دقت قابل قبول برخوردار خواهد بود.

کلیدواژه ها

ناحیه تسخیر, حریم حفاظتی چاه, روش شعاع ثابت محاسبه ای, روش تحلیلی, مدل عددی, زمان حرکت

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.