تحلیل فراوانی منطقه ای سیلاب با استفاده از روش خوشه بندی ترکیبی نگاشت ویژگی خود سامان و فازی

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: فصلنامه تحقیقات منابع آب ایران، دوره: 9، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_IWRR-9-3_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 133
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فرهاد فرسادنیا

دانشجوی دکتری/ آبیاری و زهکشی، دانشکده کشاورزی، گروه آبیاری و زهکشی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران.

علیرضا مقدم نیا

دانشیار /هیدرولوژی، دانشکده منابع طبیعی، گروه احیای مناطق خشک و کوهستانی، دانشگاه تهران، تهران، ایران.

چکیده

یکی از روش های تخمین چندک های سیلاب در حوضه های فاقد آمار یا با طول دوره آماری کوتاه، استفاده از روش تحلیل فراوانی منطقه ای است. در مطالعات منطقه ای، به منظور دستیابی به مناطق همگن هیدرولوژیک از تکنیک های خوشه بندی استفاده می شود. اخیرا در چند تحقیق از نگاشت ویژگی خود سامان(Self-Organizing Feature Maps)  استفاده شده است. اما مشکل اصلی SOFM تفسیر نقشه خروجی از این روش به منظور یافتن مناطق همگن هیدرولوژیک است. به این دلیل از SOFM به عنوان ورودی الگوریتم های خوشه بندی دیگر به کار می رود. در این مطالعه، ابتدا از نگاشت ویژگی خود سامان برای شکل گیری یک نقشه ویژگی دو بعدی استفاده شد، سپس گره های خروجی از نگاشت ویژگی خود سامان توسط الگوریتم خوشه بندی c- میانگین فازی برای شکل گیری مناطق مورد نیاز در تحلیل فراوانی منطقه ای سیلاب استفاده شد. تعداد بهینه خوشه های فازی براساس شاخص های زی-بنی  (Xie-Beni) تعمیم یافته و وون  (Kwon) تعیین شد. نتایج نشان داد که این تکنیک کارایی قابل قبولی در تفکیک حوضه های آبخیز استان مازندران به مناطق همگن هیدرولوژیک دارد.

کلیدواژه ها

نگاشت ویژگی خود سامان, خوشه بندی فازی, منطقه ای کردن, همگنی هیدرولوژیک, استان مازندران

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.