بررسی تاثیر مصرف شربت دبس (حاوی شیره انگور، زعفران و لیموعمانی) بر الگوی شیردهی مادران زایمان کرده نخست زا: یک کارآزمایی بالینی تصادفی شده

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: مجله زنان، مامایی و نازایی ایران، دوره: 25، شماره: 12
  • کد COI اختصاصی: JR_IJOGI-25-12_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 508
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محبوبه مجتهدی

کارشناس ارشد مامایی، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران.

شهناز ترک زهرانی

استادیار گروه مامایی و بهداشت باروری، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران.

مژگان تن ساز

استادیار گروه طب سنتی، دانشکده طب سنتی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران.

ملیحه نصیری

استادیار گروه آمار زیستی، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران.

چکیده

مقدمه: سلامت و توانمندی جسمی و روانی مادر، از عوامل کلیدی در فرآیند تغدیه با شیر مادر است. در طب سنتی، شیره انگور را دبس یا دوشاب می­نامند. همچنین از تشابه خواص آن با شیر مادر گفته شده است. شربت دبس متشکل از آب انگور تغلیظ شده، لیموعمانی و زعفران، در طب ایرانی منبع تقویت مادر بعد از زایمان است. مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر شربت دبس بر الگوی شیردهی در سه ماه اول بعد از زایمان انجام شد. روش کار: این مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی سه سوکور در سال ۱۴۰۰-۱۳۹۹ بر روی ۹۲ مادر زایمان کرده در بیمارستان های حافظ و شوشتری شیراز انجام شد. در گروه مداخله، شربت دبس تا ۶ هفته و در گروه کنترل دارونما دریافت شد. داده­ها با پرسشنامه­ های مشخصات دموگرافیک و مامایی و پرسشنامه الگوی شیردهی جمع آوری شد. الگوی شیردهی در روزهای اول، دهم، ۱ ماه و ۳ ماه بعد از زایمان بررسی شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه ۲۶) و آزمون­ های تی مستقل، من ویتنی، کای دو و دقیق فیشر انجام شد. میزان p کمتر از ۰۵/۰ معنادار در نظر گرفته شد. یافته ­ها: در روز اول تولد، الگوی شیردهی شامل تغذیه انحصاری با شیر مادر در دو گروه مداخله (۸۲/۹۷%) و کنترل (۷۰/۹۵%) تفاوت آماری معنی داری نداشت (۵۰۰/۰=p). الگوی شیردهی انحصاری با شیر مادر در روز دهم در دو گروه مداخله (۷/۷۱%) و کنترل (۶/۳۲%) (۰۰۱/۰=p)، روز سی ام در دو گروه مداخله (۶/۸۲%) و کنترل (۸/۳۴%) (۰۰۱/۰> p) و سه ماهگی در دو گروه مداخله (۶/۸۲%) و کنترل (۶/۳۲%) (۰۰۱/۰> p) تفاوت معنی داری نشان داد. نتیجه­ گیری: مصرف شربت شیره انگور، زعفران و لیموعمانی (دبس) توسط مادر بر الگوی شیردهی در روز سوم، روز دهم، روز سی ام و ۳ ماهگی موثر بوده و شیردهی مادر را ارتقاء می بخشد.

کلیدواژه ها

الگوی شیردهی, زعفران, شیره انگور, طب ایرانی, طب سنتی ایران, لیموعمانی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.