بررسی تاثیر مکانی – زمانی کاربری اراضی بر کیفیت آب تالاب چغاخور با استفاده از شاخص IRWQI و روش های آماری

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: فصلنامه تحقیقات منابع آب ایران، دوره: 11، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_IWRR-11-3_013
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 240
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

جواد صمدی

دانش آموخته مهندسی منابع طبیعی، گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه صنعتی اصفهان و عضو باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان دانشگاه آزاد اسلامی نراق.

چکیده

هدف از این تحقیق استفاده از پارامترهای فیزیکی و شیمیایی (DO, pH, NO۳-, PO۴-۳, TDS, TSI) و شاخص کیفیت آب IRWQI جهت ارزیابی آلودگی و تاثیر مکانی – زمانی کاربری اراضی بر کیفیت آب تالاب چغاخور می باشد. جهت نمونه برداری و سنجش این پارامترها ابتدا ۱۲ ایستگاه نمونه برداری به صورت غیرتصادفی و سیستماتیک انتخاب شدند. در ابتدا بر اساس میانگین سطح و عمق پارامترهای کیفی و با استفاده از توابع درون یابی در محیط GIS، مدل شاخص IRWQI تهیه گردید. سپس از ضریب همبستگی پیرسونی شاخص کیفیت آب با مجاورت ایستگاه های نمونه برداری از زه آبهای کاربری اراضی با استفاده از روش بافر سازی جهت تعیین تاثیر کاربری اراضی استفاده گردید. نتایج نشان داد که شاخص IRWQI با ضریب همبستگی ۷۸/۰ و پارامترهای PO۴-۳، NO۳- و TDS به ترتیب با ضرایب همبستگی جزئی ۸۲/۰-، ۶۴/۰- و ۶۲/۰ ناشی از آلودگی زه آب های کاربری های کشاورزی و مسکونی در نیمه جنوبی و غربی تالاب است. همچنین نتایج تاثیر مکانی - زمانی کاربری اراضی با استفاده از روش های آماری و GIS نشان داد که در فصل بهار و ابتدای پاییز با ضرایب همبستگی ۷۰/۰ و ۵۹/۰ بیشترین تاثیر و تابستان با ضریب همبستگی کمتر از ۱/۰، کمترین تاثیر بر کیفیت آب تالاب چغاخور ایجاد می شود. بیشترین میزان تروفی و بدترین وضعیت کیفی در دمای oC۵/۱۰-۵/۱۳ سطح آب در نیمه ابتدایی ماههای بهار و پاییز با وضعیت متوسط تا نسبتا خوب ۵۰ تا ۶۱ به دلیل افزایش فعالیتهای کشاورزی، سیلابها و بارندگی های فصلی  و بهترین آن در دما های بیشتر از oC۵/۱۹ و کمتر از oC۶ سطح آب در فصول تابستان و نیمه ابتدایی زمستان با وضعیت خوب ۷۰ تا ۸۲ به دلیل کاهش فعالیت های کشاورزی، سیلاب ها و زه آبهای ناشی از بارندگی های فصلی است.

کلیدواژه ها

کاربری اراضی, تالاب چغاخور, ضریب همبستگی, ناحیه بافر, شاخص کیفیت آب (IRWQI)

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.