معرفی روش مجانب برای اعتبارسنجی جواب های الگوریتم بهینه سازی تبرید شبیه سازی شده و کاربرد آن در بهبود عملکرد کانالهای توزیع آب، آبیاری سطحی و مدیریت مخزن

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: فصلنامه تحقیقات منابع آب ایران، دوره: 12، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_IWRR-12-1_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 130
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سید اسداله محسنی موحد

استادیار /گروه مهندسی آب دانشگاه اراک، اراک، ایران.

محمود اکبری

دانشجوی دکتری /آبیاری و زهکشی دانشگاه صنعتی اصفهان، اصفهان، ایران

علیرضا عمادی

دانشیار /گروه مهندسی آب دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران

جواد مظفری

استادیار/ گروه مهندسی آب دانشگاه اراک، اراک، ایران.

زهرا یزدی

دانش آموخته کارشناسی ارشد/ آبیاری و زهکشی دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران

چکیده

روش تبرید شبیه سازی شده (SA) یکی از روش های فرا ابتکاری کارآمد برای حل مسائل بهینه سازی چند هدفی پیچیده است. در این روش پس از اجرای نهایی الگوریتم برای مساله مورد نظر، همچون سایر روشهای فراابتکاری بایستی اعتبار جوابها ارزیابی شود. به لحاظ فقدان یک روش معتبر محققین معمولا جوابها را با وضع موجود مقایسه می کنند. در این مقاله روشی بنام روش مجانب ارائه شده که در آن مشخص می شود جوابهای SA به بهینه سراسری به طور مجانبی همگرا خواهند شد و مقداری را نیز برای بهینه سراسری ارائه می کند. برای نمایش دقت روش، در ۵ مساله نمونه که دارای حل تحلیلی است روش مجانب بین حداقل ۶/۰ درصد تا حداکثر ۱۰ درصد و به طور متوسط با حدود ۵ درصد خطا، تخمین قابل قبولی از بهینه سراسری ارائه داد. همچنین ۵ مدل بهینه سازی ICSSDOM، OPTIFUR، SOP-SA، BISEDOM و ARM-SA به ترتیب برای بهینه سازی عملکرد هیدرولیکی کانال های آبیاری، آبیاری جویچه ای، بهره برداری بهینه از مخزن، آبیاری نواری و توزیع رسوب مخزن سدها با روش SA، ارائه شده توسط محققین این تحقیق با این روش اعتبارسنجی شد. نتیجه آنکه از روش مجانب می توان برای اعتبارسنجی جواب های SA برای مسائلی که معیار معتبری برای مقایسه و ارزیابی جوابها وجود ندارد استفاده کرده و صحت آنها را بررسی نمود.

کلیدواژه ها

بهینه سازی, تبرید شبیه سازی شده, بهینه سراسری, اعتبارسنجی, روش مجانب

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.