ارزیابی اقتصادی پیاده سازی بستر فنی بازار آب کشاورزی، مطالعه موردی: بخشی از شبکه آبیاری مهیار

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: فصلنامه تحقیقات منابع آب ایران، دوره: 12، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_IWRR-12-3_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 198
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

آزاده احمدی

استادیار/ دانشکده مهندسی عمران، دانشگاه صنعتی اصفهان، اصفهان، ایران

محمدامین ذوالفقاری پور

دانشجوی دکتری/دانشکده مهندسی عمران، دانشگاه صنعتی اصفهان، اصفهان، ایران.

علی رضا نیکویی

استادیار/ پژوهش، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی اصفهان، اصفهان، ایران.

محمدیاسر درعلی

کارشناس ارشد /مدیریت منابع آب، دانشکده مهندسی عمران، دانشگاه صنعتی اصفهان، اصفهان، ایران

چکیده

یکی از کارآمدترین و موثرترین راهکارهای موجود برای مدیریت تقاضای آب توجه به جنبه های اقتصادی از جمله بازار های آب است. پس از برقراری ساختارهای اجتماعی و قانونی، برای ورود متقاضیان به بازار آب، فراهم شدن بسترهای فنی مناسب نیز ضروری به نظر می رسد. به همین دلیل در این مقاله، به پیاده سازی بستر های فنی در راستای تشکیل بازار آب در پنج مزرعه هم جوار شبکه آبیاری مهیار واقع در حوضه ابریز زاینده رود پرداخته می شود. به این ترتیب که با تدوین یک مدل بهینه سازی، الگوی کشت جدید و میزان حجم تبادلی بین مزارع از روش های فنی مختلف در هر ماه تعیین گردید. تابع هدف شامل حداکثرسازی سود کشاورزان و محدودیت ها شامل محدودیت آب، زمین و سرمایه می باشد. جهت بررسی روش های مختلف فنی انتقال آب زیرزمینی، هزینه های مرتبط با دو روش انتقال با پمپاژ سطحی و استخراج از آبخوان مشترک در مدل وارد شد. مدل مذکور در شرایط خشک سالی پیاده سازی و اجرا شد. در این شرایط آب سطحی از حقابه قانونی کشاورزان کسر می شود. نتایج مطالعه نشان داد که بازده برنامه ای کشاورزان پس از ایجاد بازار به میزان ۲۸ درصد نسبت به حالت پایه افزایش می یابد. هم چنین حجم آب مبادله شده در بازار ۴۷ درصد از حجم آب مصرفی است که نشان دهنده مشارکت بالای کشاورزان در بازار، جهت تخصیص بهینه تر آب است.

کلیدواژه ها

بازار آب, آبخوان مشترک, پمپاژ سطحی, جنبه های اقتصادی, هزینه های فنی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.