تخمین تابش خورشیدی با استفاده از پارامترهای هواشناسی

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: فصلنامه تحقیقات منابع آب ایران، دوره: 13، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_IWRR-13-1_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 217
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سید مرتضی سیدیان

استادیار/ دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی. دانشگاه گنبد کاووس.گنبد کاووس. ایران

معصومه فراستی

استادیار /دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی. دانشگاه گنبد کاووس.گنبد کاووس.ایران.

حامد روحانی

استادیار /دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی. دانشگاه گنبد کاووس. گنبد کاووس

علی حشمت پور

استادیار /دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی. دانشگاه گنبد کاووس.گنبد کاووس

چکیده

در این تحقیق اطلاعات هواشناسی شامل: دمای بیشینه و کمینه، سرعت باد، ساعت آفتابی، ابرناکی، بارندگی، فشار هوا و رطوبت در شش ایستگاه هواشناسی همدیدی مشهد، اصفهان، رامسر، زاهدان، ارومیه و شیراز جمع آوری گردید. با استفاده از آزمون گاما پارامترهای هواشناسی موثر بر تابش خورشیدی در هر ایستگاه تعیین شد. نتایج نشان داد در تمام ایستگاه ها دمای بیشینه و ساعت آفتابی، در پنج ایستگاه ابرناکی و در چهار ایستگاه فشار هوا و سرعت باد جزء پارامترهای تاثیرگذار بر تابش خورشیدی است. پس از تعیین پارامترهای هواشناسی موثر در هر ایستگاه، تابش خورشیدی با استفاده از ماشین بردار پشتیبان (SVM) و سه روش تجربی آنگسترم، هارگریوز و عبدالله پیش بینی گردید. در ایستگاه های مورد بررسی دقت روش های آنگستروم و عبدالله روند خاصی ندارد، در بعضی از ایستگاه ها روش آنگستروم و در برخی دیگر روش عبدالله تابش را با دقت بیشتری پیش بینی کردند. روش هارگریوز تابش خورشیدی را نسبت به دو روش تجربی دیگر با دقت کمتری پیش بینی کرده است. SVM توانسته تابش خورشیدی را در مرحله آزمون در ایستگاه های اصفهان، مشهد، ارومیه، رامسر، شیراز و زاهدان به ترتیب با ریشه میانگین مربع خطای (RMSE) ۳۸/۱، ۲۸/۱، ۳۶/۱، ۵۱/۱، ۲۱/۱ و ۵۸/۱ MJm-۲d-۱ و خطای MEF ۵۹/۳، ۵۰/۵، ۱۸/۴، ۹۶/۷، ۲۶/۳ و ۱۷/۵ درصد پیش بینی کند. SVM توانسته در تمام ایستگاه ها با استفاده از هوش مصنوعی تابش خورشیدی را با دقت بالاتری نسبت به روش های تجربی پیش بینی نماید. تابش خورشیدی در ایستگاه اصفهان با کمترین مقدار خطا و در ایستگاه رامسر با بیشترین مقدار خطا پیش بینی شده است.

کلیدواژه ها

تابش خورشیدی, پارامترهای هواشناسی, آزمون گاما, SVM

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.