بررسی اثر تغییر اقلیم بر متغیرهای هواشناسی و خشکسالی استان گلستان

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: فصلنامه تحقیقات منابع آب ایران، دوره: 13، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_IWRR-13-3_019
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 216
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

کامی کابوسی

استادیار/ گروه مهندسی آب، واحد گرگان، دانشگاه آزاد اسلامی، گرگان، ایران

محمد کردجزی

کارشناس /مسئول کارگروه هواشناسی کاربردی، اداره کل هواشناسی استان گلستان.

چکیده

به منظور بررسی تغییرات دمای کمینه و بیشینه، بارش و شدت خشکسالی (شاخص SPI) استان گلستان طی دوره ۲۰۴۵-۲۰۱۶ نسبت به دوره ۲۰۱۵-۱۹۸۶، خروجی مدل های HadCM۳ و ECHO-G تحت سناریو A۲ توسط مدل LARS-WG در ۱۵ ایستگاه هواشناسی ریزمقیاس شد. توانایی هر دو مدل در پیش بینی پارامترهای مورد نظر با استفاده از آماره های مختلف مناسب ارزیابی شد. مطابق پیش بینی مدل های HadCM۳ و ECHO-G، میانگین سالانه دمای کمینه به ترتیب ۵/۰ و ۶/۱ و دمای بیشینه به ترتیب ۲/۰ و ۷/۰ درجه سانتی گراد افزایش خواهد یافت. همچنین این مدل ها به ترتیب افزایش (۹/۳۰ میلی متر) و کاهش (۸/۱۱ میلی متر) بارش سالانه را پیش بینی کردند. هر دو مدل کاهش درصد وقوع دوره های خشک و مرطوب و افزایش وقوع دوره نرمال را در مقیاس ماهانه و افزایش درصد وقوع دوره های خشک و مرطوب و کاهش دوره نرمال را در دوره آتی پیش بینی کردند. همچنین تغییر درصد وقوع طبقات مختلف خشکسالی در دوره آتی در مدل ECHO-G بیشتر از مدل HadCM۳ بود. نتایج نشان داد که بیشترین فراوانی طبقات بارش سالانه در دوره آماری پایه و مدل ECHO-G در محدوده ۳۵۰ تا ۵۵۰ میلی متر است در حالی که در مدل HadCM۳ در محدوده ۴۵۰ تا ۶۵۰ میلی متر است. بیشترین میزان تغییر بارش تحت پیش بینی مدل های HadCM۳ و ECHO-G به ترتیب در شهرستان های مراوه تپه و بندرگز مشاهده گردید.

کلیدواژه ها

ECHO-G, HadCM۳, LARS-WG, بارش, دما

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.