پیشبینی بازدهی استارتاپ با استفاده از روشهای مبتنی بر هوش مصنوعی و مدلهای اقتصادسنجی و بهینهسازی پورتفوی با استفاده از مدلهای VaR و C-VaR

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه مطالعات مدیریت، اقتصاد و کارآفرینی، دوره: 3، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JMEK-3-2_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 268
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

میلاد شاهواروقی فراهانی

کارشناسی ارشد، دانشکده مالی، دانشگاه خاتم، تهران، ایران.

امیرحسین اصفهانی

کارشناسی، گروه حسابداری، واحد اسلامشهر، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.

محمدرضا نژاد فلاتوری مقدم

دانشجوی دکتری، گروه مدیریت مالی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.

علی رمضانی

دانشجوی دکتری، گروه مدیریت مالی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.

چکیده

یکی از مهم ترین مفاهیم در هر اقتصادی استارتاپها هستند زیرا آنها ویژگیها و شاخصههایی مانند نوآوری، ایجاد اشتغال، افزایش بهرهوری اقتصادی و ... دارند که آنها را از سایر شرکتها متمایز میکنند. بنابراین، شناخت بهتر آنها و آشنایی با جریانات درآمدی و ارزشگذاری آنها حائز اهمیت است. در این مقاله، تلاش کردهایم تا نقش مهم استارتاپها در اقتصاد، ویژگیها، اهداف اصلی و ... آنان را مطالعه کنیم. هدف اصلی این مقاله، پیشبینی بازدهی استارتاپ با استفاده از روشهای مبتنی بر هوش مصنوعی مانند الگوریتم ژنتیک (GA) و شبکه عصبی مصنوعی (ANN) است.  برخی شاخصهای جهانی مانند شاخص S&P۵۰۰، شاخص DJIA و نماگرهای اقتصادی از جمله بازده ۱۰ساله اوراق بهادار خزانه، شاخص مجموع بازار Wilshire۵۰۰۰ به همراه برخی نماگرهای ویژه دیگر در استارتاپها مانند تیم، ایده، زمانبندی و ... به عنوان متغیرهای ورودی مورد استفاده قرارگرفتهاند. از الگوریتم ژنتیک به عنوان انتخاب ویژگی و انتخاب مهمترین متغیرها استفاده گردیده است. از شبکه عصبی مصنوعی به عنوان مدلی جهت بهینهسازی و پیشبینی بازدهی استارتاپ استفاده گردیده است. از مدلهای اقتصادسنجی مانند تحلیل رگرسیون نیز استفاده کردهایم. مدلهای ارزش در معرض ریسک (VaR) و ارزش در معرض ریسک شرطی (C-VaR) را برای پورتفوی مورد نظر شامل سه استارتاپ (شرکت عام) دراپ باکس (DBX)، اسکوت۲۴ (G۲۴.DE) و تی آی ای (TIE.AS) تخمین زدهایم و پورتفوی بهینه را تشکیل دادهایم. نتایج نشان میدهد که روشهای مبتنی بر هوش مصنوعی در پیشبینی بازدهی استارتاپ قدرتمندتر هستند. از سویی دیگر، مدلهای VaR و C-VaR رهیافتهایی مفید در کمینهسازی ریسک و بیشینهسازی بازدهی هستند. در این مقاله دریافتیم که مدلهای مبتنی بر هوش مصنوعی دارای قدرت پیشبینی بالا و قابلیتهایی مانند افزایش سرعت محاسبات، بهبود نتایج براساس یادگیری، عدم وجود مفروضات محدودکننده، سهولت بکارگیری و ... هستند. اما، مدلهای اقتصادی دارای برخی ویژگیها و مفروضات محدودکننده مانند فرض نرمال بودن، خطی بودن، مانایی و ... هستند.

کلیدواژه ها

شبکه عصبی مصنوعی (ANN), الگوریتم ژنتیک (GA), مدلهای اقتصادسنجی, ارزشگذاری استارتاپ, ارزش در معرض ریسک (VaR) و ارزش در معرض ریسک شرطی (C-VaR)

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.