شبیه سازی هیدرولوژیکی بارش-رواناب با استفاده از الگوریتم های بارش ماهواره ای اصلاح شده، مطالعه موردی: حوضه سد وشمگیر، گلستان

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: فصلنامه تحقیقات منابع آب ایران، دوره: 14، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_IWRR-14-3_013
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 126
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

پیمان پریسوژ

دانشجوی کارشناسی ارشد عمران آب، دانشکده فنی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد اسلامشهر

حمید گهرنژاد

Islamic Azad University

صابر معظمی

استادیار گروه مهندسی عمران و رییس مرکز تحقیقات علوم زیست محیطی، واحد اسلامشهر دانشگاه آزاد اسلامی

چکیده

این مطالعه به ارزیابی پتانسیل اطلاعات بارش ماهواره ای برای توسعه مدل معتبر بارش-رواناب جهت تولید اطلاعات هشدار سیلاب در حوضه سد وشمگیر در ایران می پردازد. دو محصول بارش ماهواره ای (TRMM و PERSIANN) مورد ارزیابی قرار گرفتند تا مشخص شود که کدام محصول الگوی بارش واقعی و شدت آن را در حوضه بهتر نشان می دهد. بعد از انجام ارزیابی بر پایه پارامترهای آماری همچون RMSE، MAE، MBE و R۲ تخمین های TRMM برای شبیه سازی بارش-رواناب انتخاب شد. در میان شش سال حاوی اطلاعات دبی (۲۰۰۲ تا ۲۰۰۷)، بازه ۲۰۰۲ تا ۲۰۰۴ برای واسنجی و بازه ۲۰۰۵ تا ۲۰۰۷ برای صحت سنجی استفاده شد. علاوه بر توسعه مدل روزانه بارش-رواناب در HEC-HMS، مدلی بر پایه رخداد نیز توسعه یافت. همچنین شبیه سازی بر اساس اطلاعات روزانه TRMM در مقابل اطلاعات ۳ ساعته آن نیز مورد مقایسه قرار گرفت تا بتوان تاثیر گام های زمانی در نتایج را نیز مورد ارزیابی قرار داد. نتایج نشان داد که مدل تلفات deficit constant در بازه واسنجی (NSE= ۰.۴۱۳ ,R۲=۰.۴۸۲, RVE= -۰.۲۴۶ %) و بازه صحت سنجی (NSE= ۰.۶۲۱ ,R۲=۰.۶۷۰, RVE= -۰.۳۲۹ %) مقدار رواناب و همچنین مقدار دبی روزانه حداکثر را بهتر تخمین می زند. همچنین مدل کاربردی مقیاس های ماهانه و بزرگتر را بهتر از مقیاس روزانه تخمین خواهد زد. به علاوه مدل کاربردی HEC-HMS بر پایه رخداد در گام های زمانی سه ساعته دبی حداکثر را بهتر تخمین می زند. این مطالعه بیانگر مناسب بودن مدل HEC-HMS برای شبیه سازی رواناب پیوسته در حوضه های پیچیده می باشد.

کلیدواژه ها

GIS , TRMM , PERSIANN , پیش بینی سیلاب , سد وشمگیر

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.