نقش محدودیت منابع آب بر اهداف تولید و اشتغال در بخش های اقتصادی (مورد مطالعه استان یزد)

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه تحقیقات منابع آب ایران، دوره: 16، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_IWRR-16-1_028
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 196
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مجید دهقانی زاده

دانشجوی دکتری اقتصاد/ دانشگاه آزاد اسلامی، واحد اصفهان (خوراسگان)، اصفهان، ایران.

صادق بختیاری

استاد / گروه علوم اقتصادی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد اصفهان (خوراسگان)، اصفهان، ایران.

سعید دایی کریم زاده

دانشیار/ گروه علوم اقتصادی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد اصفهان (خوراسگان)، اصفهان، ایران.

چکیده

محدودیت منابع از اصول بدیهی اقتصاد و امروزه این محدودیت در عرصه آب اهمیت بیشتری یافته است. ارزیابی اثرات محدودیت آب بر تحقق اهداف اقتصادی در استان یزد در چارچوب برنامه ششم توسعه، هدف عمده تحقیق حاضر می باشد. بدین منظور از روش ترکیبی داده- ستانده و برنامه ریزی آرمانی استفاده شده است. در این روش با لحاظ محدودیت های مختلف از جمله آب، امکان تحقق اهداف متعدد نظیر افزایش تولید، بهبود اشتغال و ارتقاء بهره وری بررسی و ترکیب بهینه ای از تخصیص آب بین بخش ها ارائه می گردد. برای این منظور دو سناریو لحاظ شده است. در سناریوی اول ثبات بهره وری مصرف آب و نیروی کار در سال پایه و سال هدف و در سناریوی دوم ارتقاء بهره وری معادل با اهداف برنامه مدنظر قرار می گیرد. نتایج نشان داده است که در سناریوی اول دستیابی به رشد ۸ درصدی برنامه، به دلیل عدم تحقق تولید در بخش کشاورزی، محقق نخواهد شد. اما در سناریوی دوم به واسطه ارتقاء بهره وری، میزان تولید افزایش یافته ولی هدف کلی اشتغال محقق نمی شود. از نظر مصرف آب، نتایج هر دو سناریو بیانگر آنست که بخش های کشاورزی سقف آب در اختیار را مصرف نموده ولی به اهداف تولیدی خود دست نیافته اند. دستیابی به اهداف برنامه، بویژه در بخش کشاورزی جز با بهره وری بالاتر در مصرف آب امکان پذیر نخواهد بود.

کلیدواژه ها

داده- ستانده, برنامه ریزی آرمانی, مصرف آب, اهداف اقتصادی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.