بررسی اثرات تغییر اقلیم بر دبی، نیترات و عملکرد محصول در بالادست سد استقلال

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه تحقیقات منابع آب ایران، دوره: 16، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_IWRR-16-2_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 165
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسین یوسفی

دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی و مدیریت منابع آب/ دانشکده عمران، آب و محیط زیست، پردیس فنی و مهندسی شهید عباسپور، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران.

علی مریدی

استادیار/ گروه منابع آب، دانشکده عمران، آب و محیط زیست، پردیس فنی و مهندسی شهید عباسپور، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران.

جعفر یزدی

استادیار/ گروه منابع آب، دانشکده عمران، آب و محیط زیست، پردیس فنی و مهندسی شهید عباسپور، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران.

احمد خزائی پول

دانشجوی دکتری مهندسی و مدیریت منابع آب/ دانشکده عمران، آب و محیط زیست، پردیس فنی و مهندسی شهید عباسپور، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران.

چکیده

در این مقاله برای بررسی اثرات تغییر اقلیم بر دبی و کیفیت آب ورودی به سد استقلال در حوضه آبریز میناب از مدل SWAT استفاده شده است. اثرات ۴ سناریو (RCP۲.۶، RCP۴.۵، RCP۶ و RCP۸.۵) در ۵ مدل GCM (GFDL-ESM۲M، MIROC، IPSL-CM۵A-LR، HadGEM۲-ES و NoerESM۱-M) بر دبی، نیترات و عملکرد محصول بررسی شد. طبق تحلیل ها و بررسی به عمل آمده تحت سناریوهای مختلف تغییر اقلیم بیشترین کاهش و افزایش میانگین بارش سالانه به ترتیب مربوط به سناریو RCP۸.۵ و RCP۶ مدل NoerESM۱-M با میزان ۸/۳۴ و ۲/۳۷ درصد است. در وضع موجود سهم بارش در فصل زمستان ۸/۶۵، بهار ۱/۵، تابستان ۸/۱ و پاییز ۴/۲۷ درصد است. تغییر عملکرد محصولات بستگی به نوع محصول و دوره آبیاری آن دارد. به دلیل اینکه ۷۷ درصد نیاز آبی محصول باقلا در زمستان است میانگین عملکرد این محصول ۱۹ درصد افزایش می یابد، زیرا طبق نتایج مدل ها سهم بارش در زمستان ۹ درصد افزایش می یابد. همچنین ۷۵ درصد از نیاز آبی گندم و ۴۴ درصد از نیاز آبی بادمجان در فصول پاییز و زمستان است که افزایش و ثبات بارش در این فصل ها باعث تغییرات اندک عملکرد این محصولات شده است. در مقابل ۸۰ درصد نیاز آبی محصول ذرت در تابستان است و با توجه به کاهش شدید بارش در فصل تابستان (۱۵ درصد)، عملکرد محصول ذرت ۱۷ درصد کاهش داشته است.

کلیدواژه ها

تغییر اقلیم, مدل SWAT, مدیریت کمی و کیفی حوضه, نیترات, عملکرد محصول

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.