اثر افزودن اسانس نعناع فلفلی و آویشن شیرازی به جیره آغازین بر عملکرد گوساله های هلشتاین

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: مجله تحقیقات تولیدات دامی، دوره: 6، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_ARGU-6-3_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 230
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محسن ابراهیمی

دانشجوی دکتری تخصصی گروه علوم دامی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران

مهدی دهقان بنادکی

استاد گروه علوم دامی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران

مهدی گنج خانلو

دانشیار گروه علوم دامی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران

حامد خلیل وندی بهروزیار

استادیار گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه

چکیده

هدف از انجام این تحقیق، بررسی اثر افزودن اسانس­های نعناع فلفلی و آویشن شیرازی به جیره­ آغازین گوساله­های شیرخوار هلشتاین بر میزان مصرف خوراک، عملکرد رشد، سن از شیرگیری، قابلیت هضم مواد مغذی و قوام مدفوع بود. در این آزمایش ۳۶ راس گوساله هلشتاین به طور تصادفی به سه جیره­ غذایی با ۱۲ راس گوساله (۶ راس نر و ۶ راس ماده) اختصاص داده شدند. جیره­های غذایی شامل ۱) خوراک آغازین بدون افزودنی (شاهد) ۲) خوراک آغازین حاوی ۲/۰ درصد اسانس نعناع فلفلی و ۳) خوراک آغازین حاوی ۲/۰ درصد اسانس آویشن شیرازی بود. گوساله­ها در جایگاه­های انفرادی نگهداری شده و به آب و خوراک دسترسی آزاد داشتند. از شیرگیری در زمان مصرف روزانه یک کیلوگرم ماده خشک در دو روز متوالی انجام شده و آزمایش تا دو هفته بعد از شیرگیری ادامه یافت. میزان مصرف ماده خشک به صورت روزانه اندازه­گیری شده و وزن­کشی در سنین یک­ماهگی، ۲ ماهگی، زمان از شیرگیری و پایان آزمایش انجام شد. قوام ظاهری مدفوع به صورت یک روز در میان اندازه­گیری شد. تفاوت معنی­داری بین تیمارها از نظر سن از شیرگیری و میزان خوراک مصرفی وجود نداشت. گوساله­های مصرف­کننده جیره­ حاوی اسانس نعناع فلفلی، افزایش وزن روزانه و بازده مصرف خوراک بیشتری نسبت به تیمار شاهد داشتند (۰۵/۰P< ). تیمارهای آویشن و نعناع باعث سوددهی بیشتر در زمان از شیرگیری نسبت به گروه شاهد شدند. نتایج این آزمایش نشان داد افزودن اسانس نعناع به جیره­های آغازین باعث بهبود بازده مصرف خوراک و در نهایت افزایش سود ناخالص پرورش گوساله شد.

کلیدواژه ها

اسانس آویشن, اسانس نعناع, جیره آغازین, گوساله

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.