عوامل اثرگذار بر مشارکت نوغانداران استان گیلان در توسعه زنجیره ارزش محصولات نوغانداری

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: مجله تحقیقات تولیدات دامی، دوره: 7، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_ARGU-7-3_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 145
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد کاوسی کلاشمی

استادیار گروه اقتصاد کشاورزی، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان

سید حسین حسینی مقدم

استادیار گروه علوم دامی و گروه پژوهشی ابریشم، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان

مجید فرزانه

کارشناس مرکز توسعه نوغانداری کشور

محمد رضا راهی

کارشناس مرکز توسعه نوغانداری کشور

چکیده

برنامه ریزی، تعیین راهبرد و راهکارهای مناسب در توسعه صنعت نوغانداری و ایجاد زنجیره ارزش، مستلزم در اختیار داشتن اطلاعات و تصویری کامل از وضعیت این حرفه و نگرش نوغانداران است. پژوهش حاضر به منظور بررسی عوامل موثر بر مشارکت نوغانداران باتجربه استان گیلان در طرح­های توسعه­ای زنجیره ارزش نوغان صورت گرفت. در این راستا، از الگوی اقتصادسنجی انتخاب دوتایی لاجیت و داده­های مقطعی مربوط به ۱۳۳ نوغاندار استان گیلان استفاده شد. داده­ها بر مبنای رابطه کوکران و روش نمونه­گیری تصادفی ساده در سال ۱۳۹۵ جمع­آوری شد. نتایج نشان داد که مساحت تلمبار، عمر توتستان، سطح رضایت مندی نوغاندار از عملکرد تخم نوغان و سطح مشارکت زنان خانوار در فرایند تولید اثر مثبت و مستقیم بر احتمال مشارکت نوغاندار در طرح­های توسعه­ای زنجیره ارزش نوغان دارد. در حالی که سن نوغاندار و نسبت درخت توت اصلاح شده به کل درختان در توتستان نوغاندار اثر منفی بر متغیر یاد شده دارد. همچنین، نتایج نشان داد که در بین متغیرهای مورد بررسی، هر یک درصد تغییر متغیر میزان رضایت­مندی بهره­بردار از عملکرد تخم نوغان توزیع شده بیشترین اثرگذاری مثبت (۵۴/۰) و هر یک درصد تغییر متغیر توضیحی سن نوغاندار بیشترین اثرگذاری منفی (۹۵/۰-) را بر احتمال مشارکت نوغانداران در طرح­های توسعه­ای زنجیره ارزش نوغان دارد. توجه به اثرگذاری مشخصه­های فردی نوغاندار و پارامترهای مرتبط با سامانه تولید بهره­برداران در تدوین سیاست­های زنجیره ارزش نوغان نقش شایان توجهی در اثربخشی آن خواهد داشت.

کلیدواژه ها

اثر نهایی, الگوی اقتصادسنجی انتخاب دوتایی لاجیت, زنجیره ارزش, کشش وزنی, نوغانداری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.