اثر تفاله هسته انار با آنزیم و فرآوری آن با اوره بر عملکرد، فراسنجه های بیوشیمیایی خون و ایمنی جوجه های گوشتی در شرایط تنش گرمایی

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: مجله تحقیقات تولیدات دامی، دوره: 9، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_ARGU-9-1_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 147
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

تکتم وفایی فرد

دانشجوی کارشناسی ارشد پرورش و مدیریت تولید طیور، گروه علوم دامی، دانشگاه بیرجند

سیدجواد حسینی واشان

دانشیار، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند

سید همایون فرهنگ فر

استاد، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند

سید احسان غیاثی

استادیار، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند

چکیده

به منظور مطالعه اثر تفاله هسته انار با آنزیم و تفاله هسته انار فرآوری شده با اوره بر عملکرد، فراسنجه­های بیوشیمیایی خون و پاسخ ایمنی جوجه­های گوشتی در شرایط تنش گرمایی، ۲۸۰ قطعه جوجه یکروزه راس ۳۰۸ در قالب طرح کاملا تصادفی در هفت تیمار شامل سطوح ۰، ۳، ۶ و ۹ درصد تفاله هسته انار به همراه مولتی­آنزیم تجاری و سطوح ۳، ۶ و ۹ درصد تفاله هسته انار فرآوری شده با اوره (PPTU) با چهار تکرار و ۱۰ قطعه پرنده توزیع شدند. برنامه تنش گرمایی از روز ۲۵ تا ۴۲، روزانه به مدت هفت ساعت (در درجه حرارت ۳۵ تا ۳۷ درجه سلسیوس) اعمال شد. نتایج نشان داد فرآوری تفاله هسته انار با اوره سبب افزایش درصد پروتئین آن از ۱۱ به ۷/۱۵ درصد شد. در جوجه­های مورد آزمایش، تفاله انار سبب میزان افزایش وزن بدن بالاتر (۱۴۹۸ در مقابل ۱۰۲۰ گرم در شاهد) و ضریب تبدیل خوراک پایین­تر (۸۲/۱ در مقابل ۵۶/۲ در شاهد) شد. تفاله هسته انار، غلظت گلوکز خون  را از mg/dL ۱۱۰۶ در شاهد به mg/dL ۶۱۱ در سطح ۹ درصد PPTU کاهش داد. فعالیت آنزیم­های کبدی شامل آلکالین فسفاتاز (۶۴۸۳ در مقابل  U/L۱۶۶۷)، آسپارتات آمینوترانسفراز (۸/۶۷۴ در مقابل  U/L۹/۲۵۹) و لاکتات دهیدروژناز (۳۲۸۸ در مقابل  U/l۱۵۰۶) در سطوح بالاتر تفاله هسته انار در مقایسه با شاهد کاهش یافت و پاسخ ایمنی بر ضد SRBC نیز در سطح ۹ درصد تفاله (۲۵/۹) و در سطح ۹ درصد PPTU (۵/۸) در مقایسه با شاهد (۷۵/۶) بهبود یافت. یافته­های مطالعه حاضر نشان داد افزودن تفاله هسته انار با آنزیم یا فرآوری آن با اوره تا سطح ۹ درصد سبب بهبود عملکرد، پاسخ ایمنی و کاهش فعالیت آنزیم­های کبدی جوجه­ گوشتی در شرایط تنش گرمایی می­شود.

کلیدواژه ها

تفاله انار, تنش گرمایی, جوجه گوشتی, فرآوری با اوره, ضریب تبدیل خوراک

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.