مقایسه عملکرد تولیدمثلی کبک های چوکار (Alectoris chukar) در پی جفت گیری طبیعی و تلقیح مصنوعی

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: مجله تحقیقات تولیدات دامی، دوره: 9، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_ARGU-9-1_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 199
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسین دریاباری

دانشجوی دکتری تخصصی، بخش علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز

امیر اخلاقی

دانشیار، بخش علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز

محمد جواد ضمیری

استاد، بخش علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز

زربخت انصاری پیرسرایی

دانشیار، گروه علوم دامی، دانشکده علوم دامی و شیلات، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

رضا فزونی

دانشجوی دکتری تخصصی، بخش علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز

محسن تقی پور

دانشجوی کارشناسی ارشد، بخش علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز

چکیده

این پژوهش با هدف مطالعه کارآیی تلقیح مصنوعی در کبک­های چوکار و مقایسه آن با جفت­گیری طبیعی انجام شد. نود و شش قطعه کبک ماده به شیوه تصادفی به یکی از دو تیمار تلقیح مصنوعی و جفت­گیری طبیعی اختصاص داده شدند. هر تیمار دارای چهار تکرار و هر تکرار دارای ۱۲ قطعه کبک بود. علاوه بر کبک­های ماده، ۱۴۴ قطعه کبک نر به شیوه تصادفی گزینش شدند که ۴۸ قطعه از آن به کبک­های ماده در تیمار جفت­گیری طبیعی و ۹۶ قطعه دیگر به کبک­های ماده در تیمار تلقیح مصنوعی اختصاص داده شدند. هر کدام از کبک­های ماده در تیمار جفت­گیری طبیعی به همراه یک کبک نر درون قفس قرار داده شدند، در­حالی­که کبک­های ماده در تیمار تلقیح مصنوعی با منی بدست آمده از ۹۶ قطعه کبک نر تلقیح شدند. در مدت ده روز جمع­آوری تخم­ها، به ترتیب ۱۸۴ و ۱۸۸ عدد تخم قابل جوجه­کشی برای هر یک از تیمارها جمع­آوری و جوجه­کشی شد. تلقیح مصنوعی در مقایسه با جفت­گیری طبیعی اثری بر نرخ باروری (۸/۸۸ در برابر ۳/۹۱ درصد)، جوجه­درآوری کل (۲/۵۳ در برابر ۱/۵۸ درصد) و جوجه­درآوری تخم­های بارور (۹/۵۹ در برابر ۷/۶۳ درصد) نداشت (۰۵/۰< p ). بیشترین نرخ مرگ و میر رویانی در هر دو تیمار جفت­گیری طبیعی (۱/۳۲ درصد) و تلقیح مصنوعی (۷/۳۱ درصد) در روزهای آغازین جوجه­کشی مشاهده شد، اما تفاوت آماری معنی­داری در هیچ یک از گامه­های مرگ و میر رویانی بین دو تیمار وجود نداشت. به طور کلی، یافته­ها نشان دادند که عملکرد تلقیح مصنوعی در کبک­های چوکار قابل مقایسه با جفت­گیری طبیعی بود.

کلیدواژه ها

باروری, تلقیح مصنوعی, جوجه درآوری, کبک های چوکار, مرگ و میر رویانی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.