اثر اندازه ذرات مکمل کروم-متیونین بر عملکرد رشد، صفات لاشه و کیفیت گوشت جوجه های گوشتی در شرایط تنش فیزیولوژیکی

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: مجله تحقیقات تولیدات دامی، دوره: 9، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_ARGU-9-3_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 163
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیده خوشقدم حسینی

دانش آموخته کارشناسی ارشد، گروه علوم دام و طیور، پردیس ابوریحان، دانشگاه تهران

سید داود شریفی

دانشیار، گروه علوم دام و طیور، پردیس ابوریحان، دانشگاه تهران

مریم باقری ورزنه

استادیار، پژوهشکده کشاورزی، سازمان پژوهش های علمی و صنعتی، تهران، ایران

شکوفه غضنفری

دانشیار، گروه علوم دام و طیور، پردیس ابوریحان، دانشگاه تهران

چکیده

این مطالعه به منظور بررسی تاثیر اندازه ذرات کروم-متیونین بر عملکرد، صفات لاشه و کیفیت گوشت جوجه های گوشتی در شرایط تنش فیزیولوژیکی انجام شد. از ۲۸۸ قطعه جوجه گوشتی (جنس نر) در قالب طرح کاملا تصادفی با شش تیمار، چهار تکرار و ۱۲ قطعه پرنده در هر تکرار در قالب آزمایش فاکتوریل ۳×۲ با دو وضعیت تنش (بدون تنش و تنش) و سه سطح افزودنی (بدون افزودنی، ppb ۲۰۰۰ کروم-متیونین و  ppb ۲۰۰۰ کروم-متیونین آسیاب شده) استفاده شد. از افزودن دگزامتازون به جیره به میزان ۵/۱میلی­گرم در کیلوگرم جیره به مدت یک هفته (۱۸ تا ۲۴ روزگی) برای ایجاد تنش فیزیولوژیکی استفاده شد. میزان خوراک مصرفی و وزن جوجه ها در هر واحد آزمایشی به صورت هفتگی اندازه گیری و ضریب تبدیل محاسبه شد. غلظت مالون دی آلدئید و ظرفیت نگهداری آب گوشت سینه در ۲۴ روزگی و ۴۶ روزگی و pH گوشت سینه در سن ۴۶ روزگی اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که تنش فیزیولوژیکی، مصراف خوراک، افزایش وزن روزانه، بازده لاشه و وزن نسبی طحال و بورس را کاهش و ضریب تبدیل، وزن نسبی قلب و کبد و ظرفیت نگهداری آب را افزایش داد (۰۵/۰> P). استفاده از جیره حاوی هر دو شکل کروم متیونین در پرندگان در شرایط تنش به طور معنی­داری باعث کاهش ضریب تبدیل و افزایش pH گوشت شد (۰۵/۰> P). تفاوتی در شکل فیزیکی ذرات کروم- متیونین بر صفات مورد مطالعه مشاهده نشد. با توجه به نتایج این آزمایش، افزودن  ppb۲۰۰۰ کروم-متیونین در اندازه­های مختلف سبب کاهش آثار تنش فیزیولوژیکی به ویژه بهبود ضریب تبدیل و بازده لاشه در پرندگان در شرایط تنش فیزیولوژیک شد.

کلیدواژه ها

تنش فیزیولوژیکی, جوجه گوشتی, عملکرد رشد, کروم-متیونین, کیفیت گوشت

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.