تحلیل روند تغییرات سری زمانی بیشینه دما روزانه و مجموع سالانه استان لرستان

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: ششمین کنفرانس بین المللی توسعه علوم جغرافیا و گردشگری و توسعه پایدار ایران
  • کد COI اختصاصی: GEOB06_027
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 216
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زیبا حسنوند

دانش آموخته دکترا آب و هواشناسی، گروه جغرافیا، دانشگاه لرستان

چکیده

دما محسوس ترین عناصر اقلیمی است که ارتباط تنگاتنگ با سایر عناصر اقلیمی دارد. مطالعهی تغییرات دما از آن جهت اهمیت دارد که علاوه بر آنکه بر اقلیم تاثیر گذار است، معلول تغییرات اقلیم نیز میباشد. لذا بررسی روند زمانی در چنین متغیرهایی میتواند در تشخیص تغییر اقلیم موجود در منطقه کمک شایانی کند. هدف از این مطالعه بررسی روند میانگین دما با استفاده از روشهای آماری است. بدین منظور داده های میانگین دما ۷ ایستگاه سینوپتیکی استان لرستان در بازه زمانی ۶۷ ساله ( (۲۰۱۸-۱۹۵۱ استفاده گردید. جهت نیل به اهداف پژوهش ابتدا بیشینه دما روزانه و مجموع سالانه هر ایستگاه استخراج شد. آنگاه برای شناسایی روندهای یکنواخت و نایکنواخت موجود در سری زمانی بیشینه دماهای روزانه و مجموع دما سالانه از روش گرافیکی ITA و آزمون ناپارامتری من- کندال استفاده شد. نتایج حاصل از کاربرد آزمون من - کندال و ITA نشان داد آزمون من - کندال تنها قادر به شناسایی روندهای یکنواخت در سریهای زمانی هستند، چنانکه مزیت روش ITA این است علاوه بر روندهای یکنواخت قادر است روندهای پنهان و داخلی را در سریهای زمانی شناسایی کند. برای نمونه اگرچه آزمون من - کندال روند مشخصی برای دماهای بیشینه ایستگاه الیگودرز نشان نداد ولی آزمون ITA روندهای پنهان و نایکنواخت این ایستگاه کشف و شناسایی کرد.

کلیدواژه ها

دما، روش ITA، آزمون من - کندال، استان لرستان

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.