تحلیلی بر پایش تغییرات کاربری اراضی شهرستان آبیک با استفاده از تصاویر ماهواره ای

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: یازدهمین کنفرانس بین المللی کشاورزی، محیط زیست، توسعه شهری و روستایی
  • کد COI اختصاصی: URDCONF11_042
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 221
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

آیدا اژدری

کارشناس ارشد مهندسی منابع طبیعی، محیط زیست، گرایش ارزیابی و آمایش سرزمین، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه پیام نور، واحد تهران شرق ( حکیمیه)، تهران، ایران،

چکیده

توسعه فیزیکی شهرها و گسترش ابعاد آن، یکی از عوامل مهم در تغییرات اراضی شهری به شمار می رود که پیامدهای متعدد زیست محیطی، اقتصادی و اجتماعی را به دنبال دارد. پایش دقیق و به هنگام روند تغییرات سطح زمین میتواند مبنایی باشد برای درک بهتر کنش ها و اکنش های میان انسان وطبیعت نهایتا این دستاوردها میتوانند در استفاده پایدار از منابع سرزمینی مورد استفاده قرار گیرند. در این مقاله به ارزیابی تغییرات کاربری اراضی شهرستان آبیک با استفاده از تصاویر ماهواره ای پرداخته شده است. برای اینکار از تصاویر ماهوراه ای لندست به تاریخ ۱۹۸۵، ۲۰۰۰ و ۲۰۱۵ استفاده شد. پس از انجام مراحل پیش پردازش، با روش طبقه بندی MLC در نرم افزار ENVI ، تصاویر انتخاب شده طبقه بندی شدند. جهت بررسی دقت طبقه بندی از شاخص کاپا استفاده شد که مقادیر بدست آمده برای سالهای ذکر شده به ترتیب ۰,۸۱، ۰,۹۸ و ۰,۹۵ بدست آمد. جهت بررسی تغییرات صورت گرفته از ابزار Cross Tap در نرم افزار جی آی اس استفاده شد. نتایج نشان داد در بازه ی زمانی ۱۹۸۵تا ۲۰۰۰، بیشترین کاربری که تغییر یافته، کشاورزی دیم به آبی با مساحت ۱۱۳۷۸ هکتار بوده است. در بازه ی زمانی ۲۰۰۰ تا ۲۰۱۵، بیشترین تغییر کاربری با مساحت ۶۰۱۰ هکتار مربوط به تبدیل کشت دیم به اراضی بایر بوده است. در بازه ی زمانی ۱۹۸۵ تا ۲۰۱۵ نیز بیشترین تغییرات مربوط به تبدیل اراضی کشت دیم به کشت آبی و کشت دیم به اراضی بایر به ترتیب با مساحت های ۱۱۱۷۷۵ و ۱۰۶۸۳ هکتار بوده است.

کلیدواژه ها

تغییرات کاربری، لندست، آبیک، .MLC

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.