بررسی میزان تاثیر راهکارهای طراحی معماری فضاها برمبنای مقایسه عملکرد تفاوت های جنسیتی در توانایی چرخش ذهنی

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه تازه های علوم شناختی، دوره: 24، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_ICSS-24-3_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 184
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه صادقی

Master’s Degree Student, Department of Design and Creativity, Institute for Cognitive Science Studies, Tehran, Iran

شقایق چیت ساز

Assistant Professor at Institute for Cognitive Science Studies, Tehran, Iran

چکیده

مقدمه: ادراک انسان از فضا باعث تعامل با محیط می­ شود به گونه ­ای که بدن، ذهن و محیط به عنوان بخش­ های تفکیک ­ناپذیر قرار دارند. با توجه به اهمیت توانایی­ های فضایی، بدون تردید؛ چرخش ذهنی به عنوان یکی از اساسی­ ترین بخش­های ادراک فضایی، مورد بررسی و مطالعه قرار گرفته ­است. یکی از عوامل مهم تاثیر­گذار در چرخش ذهنی تفاوت­های جنسیتی است. هدف از مطالعه­ حاضر، مقایسه­ عملکرد چرخش ذهنی با در نظر گرفتن جنسیت برای طراحی فضاها و پلان­ های معماری می­ باشد. روش­ کار: در پژوهش توصیفی_تحلیلی و کاربردی حاضر، ۱۰۰ مشارکت ­کننده شامل ۵۰ زن و ۵۰ مرد به روش نمونه­ گیری غیرتصادفی در دسترس از نوع داوطلبانه انتخاب شدند. دامنه سنی ۱۵ تا ۵۵ سال بود. داده­ ها با استفاده از پرسشنامه، ادراکات فضایی زنان و مردان بر اساس چرخش ذهنی مقایسه شد و با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه و آزمون­ های فریدمن در نرم ­ا­­فزار SPSS-۲۶ مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته ­ها: یافته­ ها نشان داد؛ رابطه ­ای مثبت و معناداری میان طراحی فضای معماری از منظر چرخش ذهنی در مردان و زنان را وجود دارد. با توجه به جدول میانگین رتبه­ ها، رتبه هر یک از مولفه ­های طراحی فضای معماری از منظر چرخش ذهنی متفاوت است. نتیجه­ گیری: با توجه به تحلیل داده­های آماری، چنین به نظر می­رسد که در طراحی پلان فضاهای معماری می­توان با استفاده از داده­های چرخش ذهنی فضاهایی پیشنهاد داد که در آنها مولفه­های شناختی جنسیتی لحاظ شود.

کلیدواژه ها

Spatial visual abilities, Mental rotation, Gender differences, Neuroarchitecture, Architectural design, توانایی های دیداری فضایی, چرخش ذهنی, تفاوت های جنسیتی, معماری عصب محور, طراحی معماری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.