مقایسه کتابخانه های پارکهای علم و فناوری کشور با استانداردهای کتابخانه های تخصصی ایران
- سال انتشار: 1389
- محل انتشار: مجله دانش شناسی، دوره: 3، شماره: 9
- کد COI اختصاصی: JR_QJEI-3-9_005
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 192
نویسندگان
استادیار و عضو هیات علمی دانشگاه پیام نور قم
استادیار و عضو هیات علمی گروه کتابداری و اطلاع رسانی دانشگاه آزاد اسلامی تهران، واحد تهران شمال،
دانشجوی کارشناسی ارشد کتابداری و اطلاع رسانی دانشگاه آزاد اسلامی واحد همدان
چکیده
هدف: انجام فعالیتهای پژوهشی، علمی و تحقیقاتی یکی از عناصر مهم ارزیابی هر مرکز تحقیقاتی و پژوهشی است و یکی از ارکان مهم مربوط به ارتقاء کمیت و کیفیت تولیدات علمی هر مرکز، به عملکرد کتابخانه تخصصی آن در تامین نیازهای اطلاعاتی و پشتیبانی از فعالیتهای علمی مرکز بستگی دارد (رفیعیپور، ۱۳۸۳). کتابخانهها همواره باید تلاش کنند با رعایت استانداردهای ملی و بینالمللی، عملکرد خود را به بهترین نحو به انجام رسانده و خدمات مطلوبی ارائه دهند. از اینرو، برای تعیین کمیت و کیفیت خدمات و توانمندیهای آنها لازم است عواملی از قبیل مجموعه، نیروی انسانی و ... با معیارها و استانداردهایی سنجیده شوند. لذا، هدف از این پژوهش مقایسه کتابخانههای پارکهای علم و فناوری کشور با استانداردهای کتابخانههای تخصصی ایران است. - روش بررسی: در این پژوهش با استفاده از روش پیمایشی-تطبیقی، به مقایسه کتابخانههای پارکهای علم و فناوری کشور با استانداردهای کتابخانههای تخصصی ایران پرداخته شده و دادههای بدست آمده از پرسشنامهها با استفاده از نرمافزار SPSS ۱۶ و تکنیکهای آمار توصیفی نظیر توزیع فراوانی، درصد توزیع فراوانی، رسم جداول فراوانی، نمودارهای ستونی و خوشهای مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. -یافتهها: از میان پارکهای مورد بررسی، کتابخانه شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان با میانگین کل ۷۰.۶۶% و کتابخانه پارک استان یزد با میانگین کل ۳۰.۴۱%، به ترتیب بیشترین و کمترین درصد رعایت استانداردها را به خود اختصاص دادهاند. همچنین کتابخانههای مورد بررسی، در زمینه اهداف و وظایف ۵۰.۸۵%، سازمان و مدیریت ۶۴.۲۸%، نیروی انسانی ۴۷.۱۴%، مجموعه ۵۹.۷۶%، سازماندهی منابع ۵۰%، خدمات ۵۸.۷۱%، ساختمان و تجهیزات ۳۰.۱۲% و بودجه ۳۲.۶۸% مطابق با استانداردهای کتابخانههای تخصصی ایران هستند. - نتیجهگیری: کتابخانههای پارکهای علم و فناوری کشور ۴۹.۱۹% مطابق با استانداردهای کتابخانههای تخصصی ایران هستند که نشانگر قرارداشتن آنها در سطح پایینی نسبت به استانداردهاست.کلیدواژه ها
کتابخانه تخصصی, پارک علم و فناوری, ایران, استاندارد, استانداردهای کتابخانههای تخصصی ایراناطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.