بررسی میزان استفاده از وب (با رویکردی به وب نامرئی) بر اساس مدل تیپ ایده آل ماکس وبر: مطالعه موردی اعضای هیات علمی دانشکده علوم دانشگاه باهنر کرمان

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: مجله دانش شناسی، دوره: 9، شماره: 34
  • کد COI اختصاصی: JR_QJEI-9-34_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 155
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عادل سلیمانی نژاد

استادیار دانشگاه شهید باهنر کرمان

مژده سلاجقه

استادیار دانشگاه شهید باهنر کرمان

آمنه سلیمانی

کارشناس ارشد علم اطلاعات ، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات کرمان

چکیده

هدف: هدف از پژوهش حاضر شناسایی میزان استفاده از وب با تاکید بر وب نامرئی، با استفاده از مدل تیپ ایده­آل ماکس وبر در میان اعضای هیات علمی دانشکده علوم، دانشگاه باهنر کرمان است. روش پژوهش: تحقیق حاضر از نوع پیمایشی است. جامعه آماری آن را اعضای هیات علمی تمام وقت دانشکده علوم، دانشگاه شهید باهنر کرمان، که ۱۰۹ نفر می­باشند، تشکیل می­دهد. حجم نمونه با استفاده از روش ککران ۳۶ نفر محاسبه گردید. برای گردآوری داده­ها از پرسش نامه­ای محقق ساخته که روایی و پایایی آن سنجیده شده است، استفاده شد. ضریب آلفای کرونباخ ۷۶/. نشان دهنده اعتبار پرسش نامه است. داده­ها با استفاده از آمار توصیفی، چون فراوانی، درصد فراوانی، میانگین و انحراف استاندارد، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. یافته­ها: یافته­های حاصل از تحقیق نشان می­دهند که مهم ترین هدف جست وجوی اطلاعات به وسیله اعضای هیات علمی، اهداف پژوهشی، آموزشی و ارتقاء دانش بنیان آنان در حوزه تخصصی­شان بوده است. بیشترین استفاده اعضای هیات علمی در وب مرئی از موتورهای کاوش و در وب نامرئی از پایگاه های اطلاعاتی است. موتور کاوش گوگل و پایگاه­های اطلاعاتی مورد اشتراک دانشگاه به خصوص ساینس دایرکت، پرکاربردترین ابزار برای رفع نیازهای اطلاعاتی جامعه آماری بوده­اند، شیوه ی جست وجوی آنان در وب جست وجوی پیشرفته است و استفاده از عملگرها را در استراتژی جست وجوی خود قرار می­دهند. نتیجه گیری: نتایج پژوهش حاکی از آن است که اعضای هیات علمی، از هر دو بخش وب برای دستیابی به منابع و اطلاعات علمی استفاده می­کنند، ۲/۶۲ درصد آنان از وب مرئی استفاده منظم دارند؛ اما تنها ۸ درصد از وب نامرئی به طور منظم بهره می­برند و این امر ناشی از ناآشنایی با وب نامرئی و عدم وجود آموزش های لازم است.

کلیدواژه ها

وب مرئی, وب نامرئی, اعضای هیات علمی, دانشگاه شهید باهنر کرمان, تیپ شناسی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.