بررسی نقشکتابخانههای عمومی منطقه آزاد ماکو در توسعه فرهنگ ارتباط آن منطقه

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: مجله دانش شناسی، دوره: 13، شماره: 50
  • کد COI اختصاصی: JR_QJEI-13-50_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 239
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سعید غفاری

استادیار دانشگاه پیام نور قم، ایران

سولماز علیزاده

دانشجوی کارشناسی ارشد علم اطلاعات و دانش شناسی دانشگاه قم

چکیده

هدف: ترویج و گسترش فرهنگ یکی از وظایف کتابخانه های عمومی هست و از این رو پژوهش حاضر  به بررسی تاثیر و نقشکتابخانههای عمومی منطقه آزاد ماکو در توسعه فرهنگ ارتباط  آن منطقه پرداخته است. روش پژوهش: از نوع کاربردی می باشد که به روش پیمایشی- توصیفی انجام شده است. برای گردآوری داده ها و با هدف پاسخگویی به سوالات پژوهشی از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شده است. حجم نمونه بر اساس جدول اندازه جامعه و نمونه کرجسی و مورگان تعداد ۳۵۷ نفر تعیین شد. برای سنجش روایی از روایی محتوایی و نظر ۵ نفر متخصص استفاده شده است و برای محاسبه پایایی، روش آزمون-بازآزمون به کار گرفته شد و برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار spss۲۶  استفاده شده است. یافته ها: یافته های پژوهش نشان داد از نظر پاسخگویان، نﻘش کلی کتابخانههای عمومی منطقه آزاد ماکو در توسعه فرهنگ ارتباط بیشتر از حد متوسط  بود. اما این میزان در مولفههای مختلف توسعه فرهنگی تا حدودی با هم متفاوت بود. در تمامی مولفهها به جز یک مولفه (گسترش آموزشهای فرهنگی و هنری) این نﻘش از دیدگاه کاربران کتابخانههای عمومی منطقه آزاد ماکو بیشتر از حد متوسط بود. نتیجه گیری:کاربران کتابخانه های عمومی، افزایش میزان سرانه مطالعه و ارتقای سطح دانش را از مهمترین نقش های کتابخانه عنوان کرده اند، در صورتی که نقش کتابخانه ها در گسترش آموزش های فرهنگی و هنری پایین دانسته اند. همه کاربران کتابخانه های عمومی منطقه آزاد ماکو در گروه های سنی ، تحصیلی و شغلی مختلف در مورد مولفه های توسعه فرهنگی اتفاق نظر دارند و نظرات مشابهی را ارائه داده اند.

کلیدواژه ها

کتابخانه های عمومی, توسعه فرهنگی, هویت فرهنگی, تبادلات فرهنگی, منطقه آزاد ماکو

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.