ارزیابی فناوری های نوین در ذخیره و بازیابی اطلاعات در آرشیوهای تصویری سازمان صدا و سیما مستقر در تهران

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: مجله دانش شناسی، دوره: 14، شماره: 54
  • کد COI اختصاصی: JR_QJEI-14-54_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 139
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

قنبر احمدی

دکتری علم اطلاعات و دانش شناسی، تحریریه پخش اخبار شبکه خبر

اکبر جوکار

کارشناس ارشد علم اطلاعات و دانش شناسی، شبکه سه صدا و سیما

چکیده

هدف: هدف اصلی این پژوهش ارزیابی فناوری­ های نوین در ذخیره و بازیابی اطلاعات در آرشیوهای سازمان صدا و سیما با بررسی وضعیت موجود است.روش پژوهش: پژوهش حاضر از نوع توصیفی- تحلیلی با استفاده از روش پیمایشی در زمستان ۱۳۹۹ انجام شد. جامعه آماری این پژوهش ۱۲۰ نفر از کارکنان و متخصصان علوم کتابداری و اطلاع­ رسانی شاغل در ۲۰ مرکز آرشیوهای سازمان صدا و سیما بوده ­اند. در این پژوهش چون کل جامعه مورد نظر بوده است از روش سرشماری استفاده شد. ابزار جمع­آوری اطلاعات این پژوهش پرسشنامه بود. روایی و اعتبار ابزارهای اندازه­ گیری اطلاعات با نظر ۱۰ نفر از استادان و متخصصان و تحلیل­ های آماری تایید شد و ضریب آلفای کرونباخ با استفاده از نرم­افزار (اس. پی. اس. اس) نسخه ۲۱، معادل ۹۲/ ۰ محاسبه گردید. داده ها در دو بخش آمار توصیفی و استنباطی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.یافته­ ها: نتایج حاصل از پژوهش نشان داد که مولفه­ های ذخیره اطلاعات، بازیابی اطلاعات، انتقال و به کارگیری فناوری در این آرشیوها به ترتیب با امتیاز ۶۱/۳، ۸۱/۳، ۷۰/۳، ۶۴/۳ در سطح مناسبی است. از این رو نقش فناوری­ های نوین در ذخیره و بازیابی اطلاعات در آرشیوهای سازمان صدا و سیما مشهود است.نتیجه­ گیری: با توجه به نتایج مطالعه، بکارگیری فناوری­ های نوین اطلاعات در آرشیوها می­ تواند ابزاری برای بهبود سرعت، حافظه و دقت بسیار زیاد در فراهم آوری، امکان استفاده ارزان از اطلاعات سایر آرشیوها و پایگاه­ های اطلاعاتی شود. با بکارگیری فناوری در آرشیوها می­توان با اشتراک منابع علاوه بر حذف موازی­کاری و فعالیت­ های پراکنده، کاهش هزینه ­ها و سهولت دسترسی به منابع کارایی آرشیوها را افزایش داده و رضایتمندی کاربران را فراهم کرد.

کلیدواژه ها

فناوری های نوین, ذخیره اطلاعات, بازیابی اطلاعات, انتقال اطلاعات, آرشیوهای سازمان صدا و سیما

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.