ارزیابی حکمرانی ریسک سیل در استان گلستان در رویدادهای سیل سال ۱۳۹۸-۱۳۹۷

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه تحقیقات منابع آب ایران، دوره: 18، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_IWRR-18-1_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 181
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسین شاکری رستمی

دانش آموخته کارشناسی ارشد مدیریت و برنامه ریزی منابع آب، گروه مهندسی و مدیریت آب، دانشگاه تربیت مدرس، تهران.

علی باقری

دانشیار گروه مهندسی و مدیریت آب، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، پژوهشکده مهندسی و مدیریت آب دانشگاه تربیت مدرس، تهران، گروه میان رشته ای فناوری آب، دانشکده علوم و فناوری های میان رشته ای، دانشگاه تربیت مدرس، تهران.

امیر سعدالدین

دانشیار گروه آبخیزداری، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان.

چکیده

استان گلستان سالانه شاهد سیل های کوچک و بزرگ متنوعی است. بخصوص در مجموعه سیل های اواخر سال ۱۳۹۷ و اوایل سال ۱۳۹۸ خسارات گسترده­ای به سکنه و زیرساخت های این استان وارد شد. این مقاله به مساله سیل استان گلستان از منظر حکمرانی نگاه می کند و درصدد پاسخگویی به این سوال است که با انجام چه اقدامات و برنامه هایی می توان تلفات جانی و خسارات مالی ناشی از سیل را در آن کاهش داد. روش مورد استفاده در تحقیق حاضر مبتنی بر تحلیل محتوای کیفی بر اساس چهار مولفه تاب آوری، کارایی، اثربخشی و مشروعیت و معیارهای مرتبط با هر یک از مولفه ها است. وضعیت حکمرانی ریسک سیل در استان گلستان در سیل های ۱۳۹۸-۱۳۹۷ با استفاده از چهار مولفه مورد اشاره در سطح متوسط (امتیاز ۲/۴ از ۵) ارزیابی شد. به طوری که سه مولفه تاب آوری، اثربخشی و مشروعیت در سطح متوسط (امتیاز ۳ از ۵) و صرفا مولفه کارایی در سطح نسبتا بد (امتیاز ۱/۳ از ۵) ارزیابی گردید. معیارهای پاسخگویی و عدالت رویه ای، دسترسی به اطلاعات و شفافیت و همچنین میزان تلفات جانی عملکرد نسبتا خوبی (امتیاز ۴ از ۵) داشتند. در حالی که معیارهای فناوری، کارایی مالی و خسارات وارده عملکرد نسبتا نامناسبی (امتیاز ۱ از ۵) را کسب کردند. بر طبق یافته­ های تحقیق حاضر برای ارتقای وضعیت حکمرانی ریسک سیل استان گلستان باید به ترتیب بر مولفه کارایی، اثربخشی، تاب آوری و مشروعیت توجه بیشتری مبذول شود.

کلیدواژه ها

مدیریت ریسک سیل, تاب آوری, مشروعیت, کارایی, اثربخشی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.