مدلسازی آشیان بوم شناختی افعی های کوهستانی تبار راده ای (Raddei) در ایران، قفقاز و شرق ترکیه
محل انتشار: فصلنامه بوم شناسی کاربردی، دوره: 11، شماره: 2
سال انتشار: 1401
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 273
فایل این مقاله در 13 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_IJAE-11-2_003
تاریخ نمایه سازی: 24 بهمن 1401
چکیده مقاله مدلسازی آشیان بوم شناختی افعی های کوهستانی تبار راده ای (Raddei) در ایران، قفقاز و شرق ترکیه
افعی های کوهستانی جنس مونتی ویپرا (Montivipera) به طور کلی، و گونه های تبار Raddei به طور خاص، نمونه های ویژه ای از بوم زادی جدید (Neo-endemism) در فلات ایران، آناتولی و قفقاز هستند. با توجه به چالش های پیش روی حفاظت از گونه های مذکور، تعیین زیستگاه های مطلوب آنها، به منظور اتخاذ رویکردهای حفاظتی مناسب، ضروری است. به این منظور آشیان بوم شناختی هر گونه بر اساس چهار الگوریتم مدل تعمیم یافته خطی، مدل تعمیم یافته ارتقایی، جنگل تصادفی و بیشینه بی نظمی مدلسازی و در قالب یک مدل اجماعی بررسی شد. همچنین، با استفاده از یک رویکرد تجزیه به مولفه های اصلی، جدایی آشیان بوم شناختی گونه ها مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که مدل پراکنش گونه ها با (Area Under the Curve, AUC) و (True Skills Statistics, TSS) بالاتر از ۰/۹ عملکرد پیش بینی بالایی دارند. گونه های تبار Raddei الگوهای متفاوتی از اشغال آشیان بوم شناختی را نشان داده و بیشترین تمایز در گرادیان متغیرهای تغییرات فصلی درجه حرارت، بارش سالانه و تنوع ناهمواری ها دیده شد. دو گونه افعی لطیفی و افعی کوهرنگی، با وجود فاصله جغرافیایی زیاد، بیشترین میزان مشابهت و هم پوشی آشیان بوم شناختی را نشان دادند. با توجه به پراکنش و انعطاف پذیری تکاملی محدود افعی های کوهستانی در مناطق کوهستانی البرز و زاگرس، طرح ریزی اقدامات مدیریتی جهت کاهش عوامل تهدید کننده بقای طولانی مدت این گونه ها امری ضروری است.
کلیدواژه های مدلسازی آشیان بوم شناختی افعی های کوهستانی تبار راده ای (Raddei) در ایران، قفقاز و شرق ترکیه:
Habitat suitability modeling ، Niche conservatism ، Evolutionary flexibility ، Conservation planning ، مدل سازی مطلوبیت زیستگاه ، نگهداشت آشیان بوم شناختی ، انعطاف پذیری تکاملی ، طرح ریزی حفاظت
نویسندگان مقاله مدلسازی آشیان بوم شناختی افعی های کوهستانی تبار راده ای (Raddei) در ایران، قفقاز و شرق ترکیه
محسن احمدی
Isfahan University of Technology
محمودرضا همامی
Isfahan University of Technology
محمد کابلی
University of Tehran
منصوره ملکیان
Isfahan University of Technology
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :