تاثیر وزن ژئوپلیتیک قومی بر فرایندهای سیاسی(مورد مطالعه: پشتون ها در افغانستان)

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه امنیت ملی، دوره: 12، شماره: 44
  • کد COI اختصاصی: JR_NSJ-12-44_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 197
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ریباز قربان نژاد

استادیار گروه جغرافیای سیاسی ، دانشکده علوم انسانی ، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات ، تهران ،ایران.

ناصر زنگنه

دانشجوی دکتری تخصصی جغرافیای سیاسی، دانشگاه آزاد واحد علوم و تحقیقات تهران، تهران، ایران.

ابراهیم رومینا

استادیار گروه جغرافیای سیاسی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران.

حمیدرضا محمدی

استادیار گروه جغرافیای سیاسی،دانشگاه شهید بهشتی،تهران،ایران

چکیده

این مقاله به بررسی پیرامون تاریخ افغانستان که همواره مملو از حوادث و فراز و نشیب های خاص که عوامل داخلی و خارجی نیز در آن دخیل بوده اند ، می پردازد . یافته های این مقاله بیانگر آن است که وجود قومیت های مختلف بویژه یک قومیت حداکثری و متعصب به نام پشتون ، با توجه به ویژگی های جامعه قبیله ای آن که در اندیشه های طالبان و شکل گیری این جریان افراطی ، نقش تعیین کننده داشته ، ضمن اینکه منازعات و بحرانهای از نوع قومی را تشدید کرده ، زمینه را نیز برای حضور قدرتهای منطقه ای و فرا منطقه ای در افغانستان فراهم نموده است . حال این سوال مطرح می شود که قوم پشتون در گذر زمان چگونه شکل گرفته و بر اساس چه معیارهایی خود را حاکمان ابدی افغانستان می دانند؟ برای رو شن شدن این موضوع ناگزیر بودیم گذری کوتاه بر تاریخ افغانستان و شکل گیری قوم پشتون داشته باشیم . پژوهش پیش رو با روش اسنادی و کتابخانه ای ، ضمن بررسی آثار و سوابق مکتوب ، مستند و تحلیل و توصیف آنها ، در پی واکاوی جامعه قومی پشتون با حضور طالبان که در سالهای اخیر نماد روشن این قوم در پهنه افغانستان است ، می باشد . به نظر می رسد که این پژوهش و نتایج حاصل از آن ، زمینه را برای مطالعه هر چه بیشتر پژوهشگرانی که در مورد ژئوپلیتیک افغانستان و چگونگی حضور پشتون تبارها در صحنه قدرت این کشور فعالیت دارند ، هموار سازد .

کلیدواژه ها

پشتون, افغانستان, ژئوپلیتیک, قوم, طالبان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.