اثر سطح کنسانتره جیره و طول دوره پروار بر عملکرد رشد، قابلیت هضم مواد مغذی و فراسنجه های شکمبه ای بره های نر لری-بختیاری

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: مجله تحقیقات تولیدات دامی، دوره: 10، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_ARGU-10-1_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 133
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهری ارجمند

دانشجوی دکترای تخصصی تغذیه دام، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه لرستان

علی کیانی

دانشیار، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه لرستان

آرش آذرفر

استاد، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه لرستان

ایوب عزیزی

استادیار، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه لرستان

امیر فدایی فر

استادیار، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه لرستان

چکیده

در این پژوهش، اثر نسبت علوفه به کنسانتره بر عملکرد رشد، قابلیت هضم مواد مغذی و فراسنجه های شکمبه­ای بره­های نر نژاد لری-بختیاری در ماه­های مختلف دوره پروار بررسی شد. به این منظور، تعداد ۲۷ راس بره نر (سن ۱۵±۷۰ روز، میانگین وزن زنده ۳/۳ ± ۳/۲۶ کیلوگرم) به مدت سه ماه با سه سطح مختلف کنسانتره (۵۵، ۷۰ و ۸۵ درصد) تغذیه شدند. قابلیت هضم مواد مغذی جیره­ها در هر ماه با استفاده از روش نشانگر داخلی خاکستر نامحلول در اسید اندازه­گیری شد. نمونه مایع شکمبه در انتهای هر ماه برای تعیین فراسنجه­های تخمیر شکمبه گرفته شد. نتایج نشان داد که افزایش سطح کنسانتره جیره منجر به افزایش وزن نهایی بدن، وزن روزانه و بهبود ضریب تبدیل غذایی شد و با افزایش طول دوره پروار، افزایش وزن روزانه، کاهش و ضریب تبدیل غذایی بهبود یافت (۰۵/۰> P). افزایش سطح کنسانتره جیره منجر به کاهش نسبت استات به پروپیونات و غلظت اسید ایزوبوتیریک شد و با افزایش مدت پروار، نسبت استات به پروپیونات کاهش و غلظت آمونیاک و جمعیت پروتوزوآ افزایش یافت (۰۵/۰> P). آثار متقابل بین سطح کنسانتره جیره و مدت پروار بر وزن پایانی، مصرف خوراک، قابلیت هضم مواد مغذی، غلظت اسید پروپیونیک و نسبت استات به پروپیونات معنی­دار بود (۰۵/۰> P). در نتیجه، اثر مثبت سطح کنسانتره جیره بر عملکرد، قابلیت هضم مواد مغذی و تولید اسیدهای چرب فرار شکمبه تحت تاثیر دوره پروار قرار گرفت. بنابراین طول دوره پروار در هنگام استفاده از جیره پر کنسانتره باید کوتاه­تر بوده و با افزایش طول دوره پروار، حداکثر سطح کنسانتره جیره برابر با۷۰ درصد باشد.

کلیدواژه ها

بره پرواری, سطح کنسانتره, قابلیت هضم, طول دوره پروار

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.