هویت مکانی و سایکوسوماتیک

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه جغرافیا و توسعه، دوره: 20، شماره: 69
  • کد COI اختصاصی: JR_GDIJ-20-69_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 131
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

صبا سپهوند

دانشجوی دکتری گروه جغرافیای طبیعی، دانشکده علوم جغرافیایی و برنامه ریزی، دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران

محمد حسین رامشت

استاد ژئومورفولوژی، گروه جغرافیای طبیعی، دانشکده علوم جغرافیایی و برنامه ریزی، دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران

چکیده

مفهوم هویت مکانی که جدیدا در علوم جغرافیایی باز تعریف شده است، تاثیرات مهمی بر رفتار و دانش عاطفی و تجربی او داشته و بسیاری از محققان علوم شناختی بر این باورند که این مفهوم در الگو های شناخت شناسی جوامع نیز تاثیرات غیر قابل اغماضی دارد . بسیاری از احساسات بشری که در قالب مفاهیمی چون دلتنگی ،نوستالژی، هوم سیک شدن برانسان عارض می شود با این مفهوم رابطه خاصی دارد .پرداختن به این موضوع که مکان وهویت مکانی چگونه می تواند در این عرصه ها رفتار واحساسات بشری را کنترل نماید از جمله سوالاتی است که برای دانشمندان بویژه محققان علوم انسانی وعلوم شناختی مطرح است . این مقاله که برگرفته از یک طرح تحقیقاتی دوره دکتری در دانشگاه اصفهان است سعی دارد با روش پدیدارشناختی واتکا به تحلیل متن چهارنظریه جغرافیایی دراین زمینه به ارزیابی واکنش احساس تعدادی از دانشجویان خوابگاهی دانشگاه اصفهان مبادرت کند ، لذا انها را دریک بازدید دردو فضای متفاوت قرار داده و نسبت رابطه هویت مکانی و احساسات آن افراد در قالب دلتنگی ، نوستالژی سنجش و نحوه عملکرد سیستم های عصبی انها درهریک از حالات فوق با پاسخ انها به پرسش نامه ارزیابی گردید . انچه دراین پژوهش براساس داده های اسنادی به عنوان تجارب دارد که می توان انها را در گزاره های زیر بیان داشت.* هویت مکانی یک ویژگی شناخت شناسی درقلمرو خرد عاطفی انسان است .* تغییرات احساسی مطلوب درمخاطب سبب تحریک بازخوانی پرونده های حافظه ذهنی با فاصله زمانی نه چندان دور و تغییرات احساسی نامطلوب سبب باز خوانی حافظه رخدادهایی با زمان دورتری می شوند .* هویت مکانی بعضا سبب شکل گیری نظم خاصی در چشم اندازهای گوناگون محیطی به عنوان یک واحد متکثر تحت عنوان دستگاه جغرافیایی می شود.

کلیدواژه ها

هویت مکانی, سایکوسوماتیک, نوستالژی, هوم سیک

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.