اثر ساکارز بر جنین زایی رویشی مستقیم مارچوبه اکتاپلوئید

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: مجله علوم باغبانی، دوره: 36، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JHSUM-36-4_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 158
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زینب طوسی

دانشجوی کارشناسی ارشد باغبانی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران.

سید جواد موسوی زاده

استادیار گروه علوم باغبانی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، ایران.

کامبیز مشایخی

دانشیار گروه باغبانی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران.

مهدی علیزاده

دانشیار گروه باغبانی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران

چکیده

جنین­زایی رویشی، روش جدیدی برای ازدیاد گیاهان در شرایط درون شیشه­ای است. کارآیی روش جنین زایی رویشی به شدت به ترکیبات محیط کشت بستگی دارد. مانند ساکارز که متداول ترین منبع کربوهیدرات است که درکشت بافت گیاهی استفاده می شود .ساکارز محصول نهایی فتوسنتز و قند اولیه منتقل شده در آوند آبکش اکثر گیاهان است. به منظور بررسی تاثیر غلظت های مختلف ساکارز بر جنین زایی رویشی مارچوبه (Asparagus officinalis L.) اکتاپلوئید، آزمایشی با پنج تیمار ساکارز (۳، ۶، ۹، ۱۲ و ۱۵ درصد) انجام پذیرفت. برای انجام این آزمایش ریزنمونه­های مارچوبه حاوی یک جوانه در محیط B۵ در فاز القایی جنین رویشی دارای هورمون ۲, ۴-D کشت شدند و بعد از دو هفته به فاز ظهور جنین منتقل گردیدند. در ادامه بعد از چهار هفته در مرحله ظهور جنین­ها، تعداد جنین­های رویشی تولیدشده در مراحل کروی شکل و قطبی در دو بزرگنمایی ۲۰ و ۴۰ میکرون، شمارش و عکس برداری شد و میزان تاثیر غلظت های ساکارز بر میزان رنگیزه­های فتوسنتزی و خصوصیات فیتوشیمیایی اندازه­گیری شد. نتایج به دست آمده نشان داد که اختلاف معنی­داری بین غلظت­های مختلف ساکارز از لحاظ تشکیل جنین­های رویشی گیاه مارچوبه وجود دارد. در غلظت ۹ و ۱۵ درصد ساکارز به­ترتیب بیش­ترین و کم­ترین تعداد جنین کروی و قلبی تشکیل شد. همچنین نتایج به­دست آمده از تجزیه و تحلیل رگرسیون بیانگر آن بود که در غلظت ۹ درصد ساکارز بیش­ترین میزان رنگیزه­های فتوسنتزی و نشاسته مشاهده شد. درنهایت در این پژوهش مشخص شد که بهترین غلظت موثر بر جنین­زایی رویشی مارچوبه اکتاپلوئید، غلظت ۹ درصد ساکارز می­باشد.

کلیدواژه ها

توفوردی, جنین زایی, رنگیزه های فتوسنتزی, کربوهیدرات

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.