ارزیابی اثر غلظت های مختلف و روش کاربرد یونیکونازول و سایکوسل بر رشد رویشی و خصوصیات بیوشیمیایی دورگ لیلیوم (Longiflorum×Asiatic cv. Eyeliner)
محل انتشار: مجله علوم باغبانی، دوره: 36، شماره: 4
سال انتشار: 1401
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 176
فایل این مقاله در 12 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JHSUM-36-4_015
تاریخ نمایه سازی: 24 بهمن 1401
چکیده مقاله:
پژوهش حاضر بهمنظور ارزیابی اثر کندکنندههای رشد و روش کاربرد آنها در تولید گیاه پاکوتاه لیلیوم (رقم آیلاینر) انجام گرفت. آزمایش بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با دو فاکتور شامل استفاده از کندکنندههای رشد (سایکوسل؛ صفر، ۱۰۰۰ و ۱۵۰۰ میلیگرم در لیتر) و یونیکونازول؛ صفر، ۵ و ۱۰ میلیگرم در لیتر) و نحوه کاربرد این مواد (محلولپاشی برگ و غوطهوری سوخ) انجام شد. با توجه به نتایج بهدست آمده اثر تیمارها و نحوه کاربرد آنها بر بیشتر صفات مورد بررسی معنیدار بود، بهطوریکه کمترین ارتفاع ساقه با ۶۷ درصد کاهش نسبت به شاهد، در تیمار محلولپاشی یونیکونازول با غلظت ۱۰ میلیگرم در لیتر بهدست آمد. همچنین بیشترین کلروفیل کل در همین تیمار به روش غوطهوری ثبت شد. کوتاه ترین زمان تشکیل غنچه در تیمار سایکوسل با غلظت ۱۵۰۰ میلی گرم در لیتر مشاهده شد. غوطهوری سوخها در کاهش زمان تشکیل غنچه در مقایسه با محلولپاشی موثرتر بود. قطر گل در تیمار ۱۵۰۰ سایکوسل به روش غوطه وری در حداکثر بود اما با تیمار ۱۰۰۰ سایکوسل به روش غوطه وری و تیمار یونیکونازول ۱۰ میلی گرم در لیتر محلول پاشی تفاوت معنیداری نداشت. فعالیت آنزیم کاتالاز نیز در گیاهان محلولپاشی شده بیشتر از تیمارهای غوطهوری بود. بیشترین میزان فعالیت این آنزیم با ۲۳/۵۴ درصد افزایش نسبت به تیمار شاهد در تیمار سایکوسل ۱۵۰۰ میلی گرم در لیتر مشاهده شد. همچنین بیشترین فعالیت آنزیم گایاکول پراکسیداز در گیاهان محلولپاشی شده با ۱۰۰۰ میلیگرم در لیتر سایکوسل بهدست آمد که تفاوت معنیداری با تیمار ۱۵۰۰ سایکوسل در روش غوطهوری نداشت. لذا با توجه به اینکه تیمار یونیکونازول ۱۰ میلیگرم در لیتر تاثیر معنیداری در مقایسه با دیگر تیمارها در کاهش ارتفاع نشان داد، بنابراین استفاده یونیکونازول با غلظت ۱۰ میلیگرم در لیتر بهصورت غوطهوری و محلولپاشی در تولید گیاه گلدانی لیلیوم توصیه میشود.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
مهناز کریمی
دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
فاطمه سلیمی
علوم باغبانی، دانشکده علوم زراعی، دانشگاه علوم کشاورزی ساری
علی پاکدین پاریزی
پژوهشکده ژنتیک و زیست فناوری کشاورزی طبرستان، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :