اثر سطوح مختلف خاک ورزی و مدیریت بقایا بر عملکرد کمی و کیفی گیاه گندم در شرایط آب و هوایی خوزستان

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: دوفصلنامه علوم به زراعی گیاهی، دوره: 12، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JPPS-12-2_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 147
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

الهام خواجوی

دانشگاه آزاد اسلامی، واحد اهواز.

شهرام لک

چکیده

به منظور بررسی اثر سطوح مختلف خاک ورزی و بقایا بر عملکرد و اجزای عملکرد گیاه گندم، این پژوهش در سال زراعی ۹۵-۱۳۹۴ در شهرستان ایذه به صورت استریپ پلات در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار اجرا شد. تیمارهای مورد بررسی شامل خاک ورزی در سه سطح (شامل خاک ورزی مرسوم، خاک ورزی حفاظتی و بدون خاک ورزی) به عنوان کرت افقی و بقایای گیاهی در سه سطح(شامل صفر، ۳۰ و ۶۰ درصد بقایای گندم) به عنوان کرت های عمودی بودند. نتایج نشان داد که تیمار خاک ورزی اثر معنی داری بر عملکرد و اجزای عملکرد، شاخص برداشت، درصد و عملکرد پروتئین داشت. بیشترین عملکرد دانه (با میانگین ۵/۴۷۷ گرم در مترمربع) از تیمار خاک ورزی حفاظتی و کمترین(با میانگین ۳/۳۴۰ گرم در مترمربع) از تیمار بدون خاک ورزی حاصل شد. هم چنین کاربرد بقایای گیاهی به طور معنی داری عملکرد و اجزای عملکرد، عملکرد بیولوژیک، شاخص برداشت، درصد و عملکرد پروتئین را تحت تاثیر قرار داد. بیشترین عملکرد دانه (با میانگین ۷/۴۸۰ گرم در مترمربع) در روش خاک ورزی حفاظتی با کاربرد ۳۰ درصد بقایا در سطح خاک به دست آمد. بر اساس نتایج حاصله و با توجه به تاثیرات مثبت روش خاک ورزی حفاظتی، جهت افزایش محصول گندم کاربرد ۳۰ درصد بقایا در این روش خاک ورزی در منطقه ایذه پیشنهاد گردید.

کلیدواژه ها

بقایای گیاهی, خاک ورزی, عملکرد دانه, گندم

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.