اثرات ال-کارنیتین جیره ای بر فراسنجه های کیفی منی و شاخص های گنادی و کبدی خروس های مولد گوشتی

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهشهای علوم دامی ایران، دوره: 14، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JASR-14-4_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 153
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

وحید محمدی

گروه علوم دام و طیور، دانشکده فناوری کشاورزی، دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران، تهران، ایران

سید داود شریفی

گروه علوم دام و طیور، دانشکده فناوری کشاورزی، دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی ، دانشگاه تهران، تهران، ایران

محسن شرفی

گروه علوم طیور، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران.

عبدالله محمدی سنگ چشمه

گروه علوم دام و طیور، دانشکده فناوری کشاورزی، دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی ، دانشگاه تهران، تهران، ایران

چکیده

هدف از این پژوهش، بررسی تاثیر سطوح مختلف ال-کارنیتین بر فراسنجه های کیفی منی و شاخص های گنادی و کبدی خروس در زمان بلوغ و پیک تولید بود. تعداد ۳۶ قطعه خروس مادر گوشتی سویه راس (۱۲ هفتگی) به مدت ۲۲ هفته، در یک طرح کاملا تصادفی با سه تیمار (سطوح صفر، ۲۵۰ و ۵۰۰ میلی گرم ال کارنیتین) و دوازده تکرار استفاده شد. نمونه های منی برای ارزیابی حجم منی، جنبایی کل، فعالیت میتوکندری، سلامت غشای پلاسمایی اسپرم به صورت هفتگی جمع آوری شد. همچنین، برای تعیین شاخص های گنادی و کبدی در سنین ۲۴ و ۳۴ هفتگی چهار پرنده در هر تیمار پس از توزین کشتار و بیضه ها و کبد خارج و توزین شدند. بیشترین جنبایی اسپرم (۶۰/۹۶ درصد) مربوط به پرندگان تغذیه شده با ۲۵۰ میلی گرم ال کارنیتین بود. با افزایش سطح ال کارنیتین در جیره، سلامت غشای پلاسمایی اسپرم به صورت خطی (۸/۶ درصد افزایش نسبت به شاهد) بهبود یافت. یک تمایل خطی در فعالیت میتوکندری با افزایش سطح ال کارنیتین در جیره مشاهده شد (۳۱/۶۹، ۰۰/۷۲ و ۲۵/۷۶). یک تمایل به معنی داری در شاخص گنادی (۰۸/۰P=) با تغذیه سطوح مختلف ال-کارنیتین مشاهده شد. به طور کلی، افزودن سطوح ۲۵۰ و ۵۰۰ میلی گرم ال-کارنیتین به جیره به واسطه افزایش شاخص گناد منجر به بهبود فراسنجه های کیفی اسپرم در ابتدای دوره تولید (بلوغ جنسی) شد.

کلیدواژه ها

اسپرم, ال کارنیتین, بلوغ جنسی, خروس, شاخص گنادی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.