نقش میانجیگرانه تعارض کار- خانواده و وفاداری سازمانی در رابطه معنویت کار و سرمایه روانشناختی با دلبستگی کاری
- سال انتشار: 1401
- محل انتشار: فصلنامه مشاوره شغلی و سازمانی، دوره: 14، شماره: 3
- کد COI اختصاصی: JR_SCARE-14-3_001
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 260
نویسندگان
گروه روانشناسی و مشاوره، دانشگاه فرهنگیان
استادیار گروه روانشناسی و مشاوره، پردیس نسیبه، دانشگاه فرهنگیان، تهران، ایران.
کارشناسی ارشد مشاوره خانواده، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران جنوب، تهران، ایران.
دانش آموخته کارشناسی ارشد مشاوره خانواده، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران جنوب، تهران، ایران.
چکیده
هدف: دلبستگی کاری یکی از مهم ترین متغیرهای شغلی است که به نوعی عامل اساسی در زندگی کارکنان است و می توان گفت عوامل بسیاری در آن نقش دارند. بنابراین، پژوهش حاضر با هدف تعیین نقش واسطه ای تعارض کار- خانواده و وفاداری سازمانی در رابطه با معنویت کار و سرمایه روانشناختی با دلبستگی کاری انجام شد. روش: پژوهش حاضر توصیفی و از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه نیروهای عملیاتی مرد شاغل در اورژانس شهر تهران در سال ۱۴۰۰ بود. از این جامعه تعداد ۲۵۰ نفر با استفاده از روش نمونه برداری تصادفی خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه وفاداری کارکنان به سازمان (لیندگرین، ۲۰۰۴)، پرسشنامه معنویت در محیط کار (میلمان و همکاران، ۲۰۰۳)، پرسشنامه دلبستگی کاری (شوفلی و سینگلا، ۲۰۰۲)، پرسشنامه سرمایه روانشناختی (لوتانز و همکاران ، ۲۰۰۷) و پرسشنامه تعارض کار- خانواده (نت مایر و همکاران ، ۱۹۹۶) گردآوری شد. سپس داده ها به روش های همبستگی پیرسون و مدل یابی معادلات به کمک نر افزارهای SPSSV۲۲ و LISREL V۸.۸۰مورد آزمون قرار گرفتند. یافته ها: نتایج نشان داد اثر مستقیم معنویت کاری و سرمایه روانشناختی بر دلبستگی کاری مثبت و معنادار بود. همچنین، اثر غیرمستقیم معنویت کاری و سرمایه های روانشناختی بر دلبستگی کاری معنادار بودند. در مجموع مجذور همبستگی چندگانه برای دلبستگی کاری (۴۳/۰) و برای متغیرهای وفاداری سازمانی و تعارض کار- خانواده به ترتیب (۲۶/۰) و (۲۰/۰) می باشد. نتیجه گیری: بنابراین، می توان نتیجه گرفت، گسترش وفاداری سازمانی و کاهش تعارض کار- خانواده موجب افزایش دلبستگی کاری در کارکنان بخش اورژانس شود.کلیدواژه ها
تعارض کار- خانواده, دلبستگی کاری, سرمایه روانشناختی, معنویت کار, وفاداری سازمانیاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.