حق پذیره در حقوق ایران و کشورهای اسلامی و بررسی روش های جایگزین آن در موقافات

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه مطالعات تطبیقی حقوق کشورهای اسلامی، دوره: 1، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_ICSIL-1-1_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1019
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نصراله جعفری خسروآبادی

استادیار گروه حقوق، دانشگاه میبد، میبد، ایران .

سارا رمضانی

دانشجوی مقطع دکتری حقوق خصوصی، دانشگاه میبد، میبد، ایران.

چکیده

حق پذیره یا تقدیمی، مفهومی نوین است که در حقوق ایران، پیشینه نداشته و امتیازی است که برای فرد در ملک وقفی و تمدید اجاره آن ایجاد می شود و ماهیت آن رامی توان شرطی در ضمن عقد اجاره دانست که عوضین آن، از یک سو، حق و اختیار ایجاد اعیان در مورد اجاره (موقوفه) و از سوی دیگر، پرداخت مبلغی به نام پذیره به اداره اوقاف می­باشد. نهاد مشابه این حق در کشورهای اسلامی نظیر مصر یا مالزی حقی با نام حق اجارتین و «حکر» می باشد. با وجود جنبه های سودمندی همچون افزایش درآمد موقوفات، پیشبرد هدف آبادانی و بهره وری موقوفه و کمک به سامان گرفتن جمعیت رو به گسترش نیازمند به مسکن، نکات چالش برانگیزی همچون تضییع حقوق موقوفه به دلیل طولانی بودن مدت اجاره و ایجاد حقی همیشگی برای مستاجر بر زمین موقوفه، ناروشنی قوانین و از بین رفتن حقوق­ مالک اعیان و ایرادات حقوقی ناشی از هم آمیزی حقوق دارنده اعیانی و عرصه وقف شده­ و روش های انتقال ساختمان، درباره حق پذیره مطرح می­گردد. جایگزینی روش های کارآمدتری که در برخی از کشورهای اسلامی همچون مالزی یا ترکیه همچون صندوق وقفی و بنیادهای خیریه برای حفظ موقوفات و بهره­وری از آن ها تاسیس شده، می تواند این کاستی­ها را جبران کند که در این تحقیق به صورت توصیفی- تحلیلی به بیان دیدگاه های مختلف پرداخته خواهد شد.

کلیدواژه ها

پذیره, اجاره موقوفات, حق احداث اعیان, اولویت ایجار, کشورهای اسلامی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.